Kuhinja Alice Waters zasniva se na principima jednostavne, sezonske, domaće prehrane, a u knjizi “Umjetnost jednostavne hrane” pokazuje nam što to znači kroz više od 250 recepata za cijelu obitelj.
Pođite na kulinarsko
putovanje sa slavnom američkom autoricom Alice Waters i pustite da vas, korak
po korak, vodi carstvom zdrave domaće kuhinje. Već više od trideset godina
Alice Waters zagovara upotrebu sezonskih namirnica i hranu uzgojenu u vlastitu
podneblju. Njezine knjige i nastupi privlače publiku diljem svijeta jer u njima
otkriva jednostavnu, a zaboravljenu istinu da tajna dobrog jela leži u dobrim
sastojcima. U knjizi “Umjetnost jednostavne hrane” pokazuje nam što to znači u
svakodnevnoj prehrani kroz više od 250 recepata za cijelu obitelj. Svi koji se
drže njezinih uputa slažu se da je za zdravu i ukusnu prehranu dovoljno imati
dobre namirnice i – puno ljubavi.
Naučite se opustiti
u kuhinji, ne držati se slijepo svakog recepta, od riječi do riječi, već
kombinirati tehnike i namirnice u skladu sa svojim željama i ukusom. Pisanje
Alice Waters toliko je puno strasti, znanja, iskustva i poštovanja prema
namirnicama da će i potpuni početnici, kao i profesionalci u kuhinji, s užitkom
pročitati ovu knjigu od korica do korica, a stečene vještine i ideje
upotrebljavati cijeloga života.
Kulinarska pravila Alice Waters
Neka od načela
kulinarske revolucije Alice Waters:
- Kupujte
lokalno uzgojene, što kvalitetnije namirnice - Kupujte
u sezoni, što svježije - Kupujte
na tržnici, od malih proizvođača, organsko - Ne
držite se slijepo recepata ako to nije potrebno - Saznajte
kada i kako improvizirati prilikom kuhanja
Alice Waters vlasnica je restorana Chez Panisse u Berkleyju, koji ima četrdesetgodišnju tradiciju
koja se zasniva na principima jednostavne, sezonske, domaće prehrane. Restoran je dobio priznanja Gourmet
magazina i ponosni je vlasnik Michelin zvjezdice te je nadahnuo stotine
uglednih kuhara diljem svijeta svojom kulinarskom filozofijom. Između ostalih,
tu su svjetski poznat Jamie Oliver i naša poznata kuharica Ana Ugarković.
Alice Waters velika je inspiracija
Ani Ugarković, koja joj je posvetila poseban kutak u svom restoranu te je
napisala i predgovor za ovu knjigu.
“Alice Waters nas potiče da kupujemo kvalitetne, lokalno
uzgojene namirnice. Ne samo da tako podupiremo male uzgajivače, već kupnjom svježeg, sezonskog
voća i povrća dobivamo namirnice najboljeg okusa i kvalitete. A kad je
namirnica dobra, kuhanje ne mora biti složeno”, ističe Ana Ugarković i dodaje kako su knjige
Alice Waters i nju samu odredile kao kuharicu.
“Njezin se pristup
kuhanju poklopio s mojom filozofijom, koja se temelji na odabiru namirnica u
skladu sa sezonom i njihovu poštivanju. To je svojevrsna mediteranska kuhinja, u njoj ima
španjolskih, talijanskih i francuskih utjecaja, a upravo tako i ja nastojim
kuhati”, zaključuje Ana Ugarković.
Nakladnik: Mozaik knjiga
Ordinacija.hr