5 jadranskih otoka koje morate posjetiti! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

5 jadranskih otoka koje morate posjetiti!

Svi znamo kako Hrvatska ima predivne otoke, ali kada potvrda i pohvale dođu “izvana”, ona ima veću težinu.

Britanski Guardian donosi to pet jadranskih otoka koje morate posjetiti, a popis je sastavio pisac i putnik James Hopkin za Radio 4.

Najbolji otok za parove: Vis

Vis je idealno romantično utočište. Osim što se možete ukopati u jedan od spektakularnih i osamljenih zaljeva, možete proći cijelim otokom, otkrivajući prostrane vinograde, palme, čemprese, masline, oleandre, smokve, rogač ili dud te više od 300 biljnih vrsta, lokalne morske plodove i vina”, napisao je Hopkin.

Možete se diviti starim ribarskim brodovima Komiže na jugozapadu otoka, proučiti vojnu povijest od Venecije, Engleske do Tita ili roniti u smaragdnim vodama plaže Stiniva, gledajući morske kornjače i dupine.

Vis

Najbolji otok za kulturu: Korčula

Specifičan položaj otoka s puno sunca i mora, bogata tradicija i kulturno nasljeđe pogodovali su turističkom razvoju otoka Korčule. Brojne pitome uvale, toplo more i sunce, zdrava mediteranska kuhinja te gostoprimstvo domaćina uvjetovali su da ovaj otok postane turistički interesantna destinacija. Do Korčule možete doći katamaranom ili trajektom iz Splita, Rijeke i Dubrovnika, a zbog guste šume hrasta i čempresa, ovaj su otok još i Grci zvali Crna Korčula (Korkyra Melainia).

“Uske kamene ulice spuštaju se do mora iz predivnog Trga sv. Marka i katedrale iz 15. stoljeća. Muzej čuva grčke i rimske artefakte s otoka te venecijansku umjetnost, a također je dokumentirana lokalna tradicija brodogradnje i zidarstva”, tvrdi Hopkin.

Grad korčula poznat je kao rodno mjesto istraživača Marka Pola. Grad Korčula može se pohvaliti da je uspio očuvati višestoljetnu tradiciju viteški igara zvanih Moreška, koja se održava svake godine 29. srpnja na dan sv. Todora.

Foto: http://www.korculaotok.com/otok_korcula.asp

Korčula

Najbolji otok za opuštanje: Mali Lošinj

Lošinjski arhipelag, izgleda poput razbacanih bisera, gotovo da je netaknut, ima gustu stoljetnu borovu šumu, 1200 vrsta biljaka od kojih je preko 200 ljekovito, kvalitetan zrak, visoku čistoću mora, preko 220 kilometara šetnica na pet otoka te autohtonost prilagođenu modernom gostu. Lošinj, otok vitalnosti, već se 150 godina doživljava kao mjesto pogodno za liječenje raznih bolesti dišnih putova i alergija.

Specifična mikroklima otoka i bogatstvo ljekovitog bilja osigurali su da zdravstveni turizam postane jedna od strateških odrednica Lošinja, a rado ga posjećuju svi koji su u potrazi za wellness turizmom.

“Obnovite svoj njuh u Miomirisnom vrtu na rubu grada, gdje će vas vodič provesti kroz božanstvenu floru i faunu otoka. Zatim se zaputite kroz Cikat park i šumu. Nakon zdrave tjelesne aktivnosti možete se počastiti tradicionalnim jelima u konobama s pogledom na more.

Mali Lošinj

Najbolji otok za jelo: Pag

Jedan od većih jadranskih otoka, Pag, ima 270 kilometara razvedene obale i otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvalica, rtova i plaža.

Stanovnici otoka bave se vinogradarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom, stočarstvom te poljoprivredom koja je, usprkos značajnog udjela kamenjara u površini otoka, stoljećima imala veliki utjecaj na život otočana, a sve zahvaljujući plodnoj zemlji pjeskulji.

“Pag je poznat po svoj zapanjujućem pejzažu koji podsjeća na mjesečevu površinu, svojim zabačenim špiljama, ali i siru, janjetini, čipki i soli. Za mirne, stjenovite uvale ciljajte Proboj, iako ja Lun najbolje od svega na najsjevernijem dijelu otoka. Grad (s ilirskom i rimskom prošlošću) također krase vinogradi i masline, a slana trava (zbog jakog vjetra) daje ovčjem siru i mesu specifičan okus”, piše Hopkin.

Foto: Pag.hr

Pag

Nabolji otok za zabavu: Hvar

U pisanu povijest otok Hvar ulazi 385./384. pr. Kr., kada na njemu Grci s otoka Parosa u Egejskom moru osnivaju koloniju na mjestu današnjeg Staroga Grada (Pharos). Slavu i moć Hvar je stekao tijekom srednjeg vijeka kao važna luka u okviru mletačkoga pomorskog imperija. Danas je pak turističko središte otoka i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere – gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu.

Crvene stijene, skupina od 20-ak otočića i hridina koja se proteže ispred grada Hvara zvana Pakleni otoci, Špilja svete Nedjilje ili Markova špilja nezaobilazne su turističke destinacije koje oduzimaju dah.

Foto: Hvarinfo.com

Hvar

Osim gurmanskih restorana koji nude lokalne specijalitete i morske plodove, Hvar je domaćin ludih zabava ljeti. U srcu sezone bruji mladima željinim zabave, a prošlo je ljeto u jednom klubu viđen i britanski princ Harry.

Hvar je idealno mjeto za vožnju biciklom, kajak, penjanje po stijenama ili istraživanje polja lavande i vinograda.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo