Psiha

Psiha

5 razloga zašto morate večeras voditi ljubav – ako želite biti zdravi

Shutterstock

Istina, ne morate imati izgovor zašto se večeras zabavljati u sobi, ali seks nije samo odličan način povezivanja s partnerom – on može poboljšati zdravlje cjelokupnog organizma

Evo nekoliko iznenađujućih činjenica kako seks pozitivno utječe na zdravlje organizma: 

1. Jača imunitet

Istraživanje provedeno među studentima pokazalo je kako oni koji se seksaju jednom ili dva puta dnevno su otporniji na razne bakterije i viruse, na koje su njihove kolege, koje su se rjeđe seksale, bili podložni.

5 slasnih razloga zašto su muškarci koji vole kuhati bolji ljubavnici

2. Računa se kao kardio 

Ako niste ljubitelj trake za trčanje, iste rezultate možete postići i igricama u spavaćoj sobi, istraživači su to potvrdili,  a žena će tijekom seksa izgubiti 3 kalorije u minuti- Kao i sve aerobne vježbe i seks će čuvati zdravlje srca, smanjiti krvni pritisak i rizik za dijabetes. 

3. Može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti

Jedno istraživanje je pokazalo kako su muškarci koji se seksaju dva puta tjedno suočeni s 45 posto nižim rizikom od razvijanja srčanih bolesti nego oni koji vode ljubav jednom mjesečno ili manje.
Istraživači Instituta New England u Massachusettsu su proučavali seksualne aktivnosti preko 1.000 muškaraca starih između 40 i 70 godina, počevši od 1987. godine. 

Rak prostate – kako ga prepoznati i kako liječiti

4. Manje su šanse za razvoj raka prostate

Istraživanje Američkog instituta za rak je pokazalo kako muškarci koji ejakuliraju najmanje pet puta tjedno imaju manje šanse razviti rak prostate. Dovoljan razlog? 

5. Rješava vas stresa

Osim što potiče kreativnost, seks nas također čini samopouzdanijima i rješava nas viška stresa. Upravo su ti pozitivni hormoni koji se ispuštaju tijekom seksa zaslužni za osjećaj zadovoljenja i nagrađivanja, i baš zato stres nestaje! 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo