5 slavnih osoba koje boluju od kroničnih bolesti - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

5 slavnih osoba koje boluju od kroničnih bolesti

Foto: Helga Esteb / Shutterstock.com

Iako svijet osoba koje šetaju crvenim tepihom uvijek izgleda savršen, u stvarnosti on nije takav.

Iza “fasade” koju izgrade fotografi, make-up profesionalci i dizajneri, nalaze se osobe koje pate od kroničnih bolesti i koje se iz godine u godinu suočavaju sa sve bližim krajem svoje slave ili sa pogoršanjem svojeg stanja. Donosimo vam 5 poznatih osoba koji vode bitku sa zdravljem svaki dan.

Kim Kardashin – psorijaza

Najpoznatija stražnjica današnjice, koja se i danas pojavljuje u medijima u eksplicitnim fotografijama koje sama objavljuje na društvene mreže, Kim Kardashian pati od psorijaze. Psorijaza je kožna bolest, koja može zahvaćati cijelo tijelo ili samo jedan dio tijela.

Kod poznate Kardashianke poznato je da se psorijaza nalazi na potkoljenicama i oko zglobova, no u nekoliko je epizoda reality emisije obitelji Kardashian otkriveno je i da ih ima i po trbuhu te rukama.

Micheal J. Fox – Parkinsonova bolest

Glumac koji je svoju slavi još postigao 80-ih, glumeći u filmu Povratak u budućnost kao mladi Marty McFly. Krajem 90-ih, glumac je objavio kako mu je još 1991. dijagnosticirana Parkinsonova bolest te kako je već bio na operaciji mozga kako bi se smanjili simptomi bolesti, odnosno smanjilo podrhtavanje tijela.

10 godina nakon dijagnoze, Fox je odlučio svoju snagu usmjeriti u širenje svijesti o Parkinsonovoj bolesti i prikupljanju donacija za pronalazak lijeka, dok se od tada često pojavljuje u televizijskim serijama i filmovima u manjim i kratkim ulogama te daje glas za animirane crtiće.

Doktor mu je 1991. dijagnosticirao da će još samo 10 godina moći raditi i glumiti, no čak i 25 godina kasnije – Micheal J. Fox i dalje održava svoju ljubav prema glumi, i svim snagama se bori za osobe koje pate od Parkinsonove bolesti i pronalazak lijeka.

Halle Berry – Dijabetes

Još prije nego je dosegnula vrhunac svoje slave, koju su izgradile uloge u X-Menu, filmu Monster’s ball i Ženi mački, krajem 1980-ih Berry je dijagnosticiran dijabetes mellitus tipa 1. Ona nije ni bila svjesna svoje bolesti, a kasnije je izjavila kako nitko u njenoj obitelji ne pati od dijabetesa te da, iako je bila nešto deblja u svojim tinejdžerskim godinama, se osjećala prilično zdravo.

No, tijekom 1989. na setu serije Living Dolls Berry se sve više osjećala slabo, a jednog je dana pala u dijabetičku komu u kojoj je bila tjedan dana. Kasnije se pokazalo kako joj je pogrešno dijagnosticiran dijabetes tipa 1, već da boluje od dijabetesa tipa 2, a protiv njega se bori prehrambenim režimom koji uključuje puno svježeg povrća i čestom fizičkom aktivnošću.

Cathrine Zeta Jones – Bipolarni poremećaj

S obzirom na široki osmijeh kojeg stavlja tijekom šetnje po crvenom tepihu, vijest da Cathrine Zeta Jones ima bipolaran poremećaj ostavila je svijet vrlo zbunjenim.

Tajna ove ljepotica, koja je pažnju medija dobila najprije svojim tijelom, a zatim osmijehom i ulogama, izašla je na vidjelo 2010. godine, u vrijeme kada je njenom mužu Micheal Douglasu dijagnosticiran rak jezika. Nakon toga, Jones je uzela pauzu od tri godine od svoje filmske karijere, a danas se svakodnevno bori s tipom dva bipolarnog poremećaja. Rekla je i kako se svake godine ide u bolnicu na liječenje, kako bi bila sigurna da se poremećaj adekvatno liječi i da ga drži pod kontrolom.

David Beckham – Astma

Najpoznatiji nogometaš i muškarac zbog kojeg skoro svaka žena gubi dah, bez obzira na njegove često loše frizure, od malih nogu pati od astme. Ta informacija o Beckhamu nije bila poznata sve do 2009. godine, a i tada ju nije samovoljno odao svima već su ga paparazzi uhvatili kako iz džepa poseže za inhalatorom. Unatoč ovoj kroničnoj bolesti, Beckham je i dalje postigao sve što jedan nogometaš može sanjati i baš zbog toga su mnogi prozvali pravom inspiracijom za mlade generacije.  

Saznajte koje su omiljene namirnice poznatih svjetskih glumica i pogledajte stoje li poznatim Hrvatima popularne brade!

Foto: Helga Esteb / Shutterstock.com

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo