Ako dobro očistite svoj dom, on postaje sigurniji za život! Provjerite što najčešće zaboravljate... - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ako dobro očistite svoj dom, on postaje sigurniji za život! Provjerite što najčešće zaboravljate…

Shutterstock

Je li vaš dom siguran za život?

Znate li da prema procjenama provedemo oko 90 posto života u kući i pritom mislimo da se nalazimo u potpuno sigurnom prostoru? Istina nije baš tako divna jer koliko god čistili svoj gradski stan ili drvenu kuću na selu, dijelite dom i s puno nevidljivih kemikalija, raznim prljavštinama i zagađenim zrakom –pogotovo ako živite s pušačem ili niste uložili u kvalitetnu ventilaciju… Možda niste znali, ali postoji i termin „Sindrom bolesne zgrade“, i u tom je slučaju bolesnik zgrada, a smetnje koje stanovnici doživljavaju su upravo posljedica stanja zgrade.

Kako bi pomogli, brojni su se kanadski stručnjaci okupili i dali svoja mišljenja za magazin Reader’s Digest o tome kako možete svoj dom i svaku prostoriju u njemu učiniti sigurnim mjestom za život, koje je promjene potrebno unijeti ili kako izbjeći bakterije koje vrebaju u vašoj kupaonici…

Spavaća soba

Uložite u dobar madrac

Ako spavate 8 sati, možemo zaključiti da na madracu provedete 1/3 svog života, a loš san je povezan s razvojem mnogih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, depresije… Uzrok lošeg sna i bolova u tijelu često je loš madrac.

Ne dopuštajte vlazi da se zadržava

Postoje upozorenja da je u prostoriji previše vlage i na njih treba obratiti pozornost, a neko od njih su kondenzacija vlage na prozorima kad je vani hladno. Osim uništenih okvira prozora, možete računati i na razvoj plijesni u stanu, a to nikako nije dobro za zdravlje.

Riješite se grinja

Prije nego složite krevet nakon ustajanja, ostavite svu posteljinu sat vremena da se zrači kako biste spriječili razmnažanje grinja koje obožavaju vlagu. Posteljinu perite jednom tjedno u vrućoj vodi.

Kako očistiti kuhinju koristeći samo sol – genijalan trik!

Ugasite jaka svijetla

Dva sata prije odlaska u krevet ugasite sva jaka svjetla, kompjutor i TV jer će njihova svjetlost utjecati na slabiju proizvodnju melatonina što će direktno utjecati na kvalitetu sna.

Izbjegavajte osvježivače zraka

Oni samo prividno osvježavaju zrak dok ustvari svojim sastojcima samo pogoršavaju kvalitetu zraka. Prikrit će i miris plijesni koji biste inače odmah primijetili. I svijeće otpuštaju nevidljive čestice u zrak kako izgaraju, pa iako stvaraju divnu atmosferu, ne koristite ih često.

Kupaonica

Uključite ventilaciju

Uvijek to učinite nakon kupanja kako bi izvukao vlagu koju bakterije obožavaju. Možete provjeriti radi li ventilator dobro prema vremenu koje je potrebno da nestane vlaga s ogledala. Ako je za to potrebno puno vremena, onda je vrijeme da čišćenje ventilatora.

Pazite na plijesan

Ako su prijelazi na pločicama, kadama i umivaoniku dobro zaštićeni, plijesan se neće nakupljati, uz redovito čišćenje. Ipak, ako primjerite bilo kakve pukotine, odmah ih popravite. Možda se čini kao puno posla ali izlaganje plijesni uzrokuje probleme poput kihanja, začepljenje sluznice nosa, iritacije u grlu, a ponekad i probleme s kožom.

Dezinfekcija

Kako biste bili sigurni u čistoću površina oko kade i pločica, koristite sredstva za dezinfekciju. Možete ih i sami pripremiti i tako biti sigurni da ne ostavljate za sobom dodatne kemikalije.

Većina sredstava za pranje posuđa ga ne dezinficira – evo što treba učiniti

Isperite tuš

Prije nego stanete ispod tuša pustite da voda malo teče kako bi nestale i sve bakterije koje su se možda zadržale na glavi tuša. Stručnjaci savjetuju u da nakon tuširanja odvojite crijevo od glave tuša te ispustite svu vodu koja se tu možda zadržala, kako se bakterije ne bi imale gdje nakupljati.

Smanjite količinu stvari

Nemojte koristiti previše laka za kosu, šampon i regenerator jer nakon njih ostaje puno isparljivih organskih spojeva, a istraživanja govore o istoj količini kao i automobili.

Ne čistite površno

Sredstva kojima čistite moraju biti na površini minimalno 10 minuta kako bi djelovali, ovisno o marki. Kako biste smanjili količinu kemikalija, koristite maramice koje sadrže sve potrebno za dobro čišćenje.

 

Kuhinja

Bacite spužvice

Otprilike 362 različite vrste bakterija žive na spužvicama, a njih 82 milijarde se nalazi na prostoru od samo 16.4 kubičnih centimetara. Ili spužvice mijenjate često ili koristite nešto drugo za pranje posuđa.

Pazite na plastične posude

Koristite radije staklene posude za pohranjivanje hrane i vode jer određene plastične otpuštaju ftalate ( hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti) u vašu hranu i vodu.

Pustite svjetlost u prostor

Mozak, ali i cjelokupno raspoloženje se podiže kada se izlažemo suncu. U prostoriji okupanoj suncem je ljepše i kuhati…

Ako želite biti zdravi, iz kuće odmah bacite ovih 10 predmeta!

Koristite svijetle boje

Slijedite instinkt pri uređenju, ali izbjegavajte tamne boje zbog kojih će se prostor činiti manjim, pa se ni vi nećete osjećati dobro.

Čistite umivaonik

Dezinficirajte ga jednom tjedno jer nakon spužvica on je mjesto na kojemu živi najviše bakterija i prljavština.

Koristite ventilaciju

Ako nešto pržite bez ventilacije, štetne stvari mogu završiti u vašim plućima. Ako ste već kupili ventilacijski sustav onda ga koristite svaki put kad nešto kuhate a ne samo kad je nešto zagorjelo.

Jedite u društvu

Prema posljednjim studijama, prehrambene navike postaju kvalitetnije ako se obroci dijele. Zajednički obroci posebno pogoduju djeci i mladima jer će tako sigurno pojesti više voća i povrća, što bi inače zamijenili brzom hranom.

Preduhitrite nakupljanje prašine

Otprilike 80 posto prljavštine se zavlači u sitne pukotine, uz bakterije i kemikalije. Na sreću, zaustaviti ih može samo potez mokrom krpom.

Dnevna soba

Istresite prašinu

Sve što se može, operite u mašini kako biste se sigurno riješili prašine. Sve ostalo redovito provjetravajte.

Dodajte biljke

Osim što ćete okruženi biljkama biti smireniji, vrtlarenje dokazano snižava krvni tlak. Biljke prema navodima čiste i zrak, ali za malo bolji rezultat je potrebno puno bilja u jednom prostoru.

Prirodni preparati koji liječe rane i posjekotine

Čistite tepihe

Proljeće je idealno doba za ovakve poduhvate, a tako ćete smanjiti broj alergena u prostru, riješiti se prašine i o grinja.

Čistite daljinski upravljač

Prije nego upalite TV prebrišite daljinski upravljač mokrim maramicama za dezinfekciju jer se na njemu nalaze brojne bakterije, a sigurno vam nije cilj da se prenose među ukućanima.

Utišajte buku

Dokazano je da prevelika buka povisuje rizik za razvoj hipertenzije, oštećenje sluha i poteškoće sa snom. Utišajte glazbu ili vijesti na ekranu, odvojite određeno vrijeme u danu kada ćete uživati u tišini.

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo