Psiha

Psiha

Ako se koristite mobitelom na večeri s prijateljima, lošije ćete se provesti!

Bili ste na dosadnoj večeri ili je prošlotjedni ručak s prijateljicom bio baš bezveze? Moguće je da je kriv – mobitel!

Prema istraživanju koje su proveli psiholozi sa Sveučilišta British Columbia, osobe koje stalno gledaju na mobitel dok objeduju s prijateljima i obitelji, lošije su se proveli, od onih koji su se zapravo družili s drugima na istoj toj večeri ili ručku! 

Dosadno s mobitelom na stolu

Ekipa istraživača poslala je 304 osobe u kafić s prijateljima ili obitelji. Nekima su rekli da ostave mobitel na stolu i tako ga mogu koristiti ili da ga ostave negdje gdje ga ne vide dok svi jedu. Grupi koja je smjela koristiti mobitel tijekom večere, istraživači su porukom poslali pitanje dok su naručivali jelo. Druga grupa je dobila isto pitanje koje su odgovorili na papiru. Nakon toga, obje grupe su morale ocijeniti svoje iskustvo na večeri i reći koliko su se dobro proveli. Oni koji su imali mobitel na stolu ocijenili su svoju večeru kao dosadnom i osjećali su se kao da uopće nisu bili prisutni. Druga grupa naravno, sve je ocijenila posve suprotno. 

Prvo, spustite mobitel: Donosimo savjete kako da se pretvorite u jutarnji tip osobe

Autor istraživanja Ryan Dweyer za Science Daily rekao je kako u trenucima kad koristimo mobitel dok se družimo s ljudima do kojih nam je stalo, osim što ih time vrijeđamo, i sami se lošije provodimo, pa bi bilo bolje da maknemo mobitel. 

Elizabeth Dunn, koja je s Ryanom pokrenula istraživanje rekla je da se može vidjeti baš “opipljiva” razlika u iskustvima onih koji ne koriste mobitel u društvu. 

Što čavrljanje na mobilnim aplikacijama govori o našim odnosima s drugima?

U uvodu istraživanja znanstvenici su napisali kako su prijašnji rezultati pokazali da je čak 90 posto ljudi koristilo svoje mobitele na posljednjem druženju s prijateljima ili obitelji. 29 posto njih koriste ih za svakim objedom, a 17 posto nikada. 

Istraživanje iz 2012. sa Sveučilišta u Essexu pokazalo je da čak i ako mobitel samo stoji na stolu, drugi imaju dojam da ih ignorirate, a to smanjuje povezanost s dragim osobama. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo