Psiha

Psiha

Edukacijska predstava Male scene progovara o “drukčijima”

Što je – normalno, a što – “drukčijasto”? Je li djetetu s kroničnom bolesti mjesto na igralištu, a kamo li u kazališnoj predstavi? Pogotova kad je ta bolest “nevidljiva” epilepsija? Odgovore nudi nova predstava kazališta Mala scena.

Ne ti ne!” je jedna drukčijasta predstava. Ima tortu od čarape,
dvoglavo roditeljsko čudovište, Lanu koja može letjeti ušima i baku koja
ne voli peći palačinke. Doktora Brku kojem brkovi rastu od špinata i
čitanja knjiga i papigu koja tvrdi da cure ne smiju na brod. A ima i
Niku koju ima jednu nevidljivu bolest. Zato Niko ponekad osjeća “trnce, mravce, mravinjanje”, nekad mu se
signali zapletu, a nekad spava zimski san. Niko, naime, ima epilepsiju.

Pročitajte naš razgovor s direktoricom kazališta Mala scena, Vitomirom LončarTa “nevidljiva” i dan danas stigmatizirana bolest, s kojom živi više od 40.000 stanovnika Hrvatske, od kojih je preko 5000 djece, jedna je od različitosti ili – drukčijatosti, o kojima progovara predstava “Ne ti ne! ili o drukčijatosti”.

Njom će se Mala scena kao jedino hrvatsko kazalište priključiti tradicionalnim akcijama koje diljem svjeta od veljače do ožujka pokušavaju promijenti percepciju epilepsije, a u sklopu kojih ove godine Grad Zagreb pokreće i poseban edukacijski program za odgajatelje, ali i djecu.

Kako se s predsrasudama o bolesti, ali i strancima, “muškim” i “ženskim” poslovima nose djeca, a kako odrasli te kako umjesto straha prigrliti drukčijatost, propituje autorski tim kolektiva SKROZ, s kojim je Mala scena već realizirala prošlosezonski hit “Priču o zvuku”.

U suradnji s njjima tekst za predstavu napisala je nagrađivana mlada autorica Kristina Gavran. Po prvi put s Malom scenom, ali i kolektivom SKROZ surađuje scenograf Mauricio Ferlin, kostimografkinja je Hana Letica, likovno oblikovanje potpisuju Zita Nakić Vojnović i Klasja Habjan dramaturginja Maja Sviben, glazbu i oblikovanje zvuka potpisuje Vedran Peternel, a režiju Nora Krstulović. U predstavi igraju mladi, na audiciji odabrani glumci, Mateja Majerle, Petar Atansovski i Marko Hergešić. Producentica je predstave Vitomira Lončar.

Ovu drukčijastu predstavu prati i drukčijasta, digitalna knjižica za zadacima za djecu i odrasle, uz pomoć kojih svijet u kojem se igraju Tea, Niko i Ruben, može nastaviti živjeti i izvan kazališta.

Taj, istovremeno edukacijski paket i zbirka recepata za igranje, nastavak je društveno odgovorne strategije kazališta Mala scena, zahvaljujući kojoj predstavu podupire i Agencija za lijekove i medicinske proizvode – HALMED, a sufinancirali su je Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture.

“Ne ti ne! Ili o drukčijatosti” namijenjena je publici od sedam godina naviše, a premijerno je u Maloj sceni možete pogledati danas. Na sam Nacionalni dan oboljelih od epilepsije,14. veljače, na programu su čak dvije izvedbe u 17 i 18.30 sati.

K.P.
Foto: Mauricio Ferlin

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo