Psiha

Psiha

Istraživanje pokazuje kako kuhanje može pomoći u borbi protiv tjeskobe

Shutterstock

Kulinarski tečajevi mogu pomoći kod depresije i tjeskobe. Magazin Pyschology Today objavio je da je proces kuhanja jako dobar za opće stanje organizma

Nije toliko jednostavno kako zvuči, ali postoji mnogo razloga za optimizam. Za neke osobe kuhanje je opuštajuća aktivnost. Ako ste u svom svijetu kada kuhate, to može biti dobar način da “zaboravite” na tjeskobu. Fokusiranost na neku aktivnost glavno je “oružje” u borbi protiv tjeskobe. 

Ako možete prestati misliti o problemima koji vas ujutro čekaju na poslu ili nešto slično, koncentrirajte se na trenutak koji se upravo događa, a kuhanje je idealno rješenje. 
Primjerice, mnogi kažu da su im ruke za vrijeme kuhanja prljave, pa ne mogu ni provjeravati e-mail ili besciljno “skrolati” po društvenim mrežama. 

Ovo je 10 najzdravijih namirnica na planeti!!!

Još jedan način na koji kuhanje može “smiriti” tjeskobu je nešto što stručnjaci nazivaju pozitivnom psihologijom. Objašnjava se tako da ako se zaokupite nečime što nije toliko zahtjevno ni prelagano za vas, dolazite do nekog trenutka gdje se aktivnost događa sama od sebe i popravljaju opće mentalno i fizičko stanje organizma. 

Istraživanje je pokazalo da mnogima kuhanje donosi smirenje zbog toga što na kraju ima neki završetak. Osjećaju se produktivno. Praćenje recepta znači da se mozak mora skoncentrirati na nešto drugo i logika nalaže da prestaje “misliti” na tjeskobu, kemijski procesi onda sami od sebe čine da se ispuštaju druge kemikalije koje će odgnati tjeskobu. Na kraju, ugodu mozgu stvara i nagrada na kraju, a to je sam obrok. 

Sigurno niste znali da ove stvari nikada ne smijete stavljati u perilicu posuđa

Stručanjaci upozoravaju kako ne treba ići toliko daleko da se ovo naziva “terapijom”, ali važno je početi i isprobati kako djeluje. Ne trebate biti vrhunski kuhar, možete i ispeći zamrznutu pizzu u pećnici. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo