Psiha

Psiha

Kako se brzo rashladiti? Ovi će vam zanimljivi savjeti sigurno pomoći

Shutterstock

Niti jedan savjet neće bolje doći od toga kako se rashladiti tijekom vrućih ljetnih dana, posebno sada kada su temperature puno veće od onih na koje smo navikli.

Osim što je neugodno, pretjerano izlaganje vrućini je opasno za svakoga jer može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme. Postoje neki osnovni načini kako se rashladiti, za početak se potrebno maknuti sa sunca.

1. Stavite led na ove dijelove tijela

Uzmite malo leda iz zamrzivača i stavite na određene točke na tijelu – tamo gdje su krvne žile najbliže površini kože. To uključuje zapešće, vrat i prsa. Ovako će se temperatura krvi malo spustiti pa će i vama biti ugodnije.

2. Kokosova voda kao osvježenje

Piti vodu je apsolutno najvažnije, posebno ako se na suncu dugo vremena. No čini se da kokosova voda može biti i puno bolja za vas jer hladi brže od vode. Uz to u njoj se nalaze minerali i vitamini.

3. Pripremite čaj od mente

Ali ne vrući! Možete naravno skuhati čaj pa ga ohladiti ali isto tako možete vrećicu čaja staviti u hladnu vodu! Menta je poznata po efektu hlađenja, a isto tako će zadovoljiti žeđ. Svakako je važno piti što više tekućine kako bi se izbjegla dehidracija.

Nagle promjene temperature i tlaka najčešći su uzrok infarkta: Oprezno s klimom

4. Pametno rasporedite ventilatore

Stavite jedan ventilator na jedan kraj prostorije, a drugi suprotno od njega i tako ćete stvoriti mali povjetarac. Dobar je trik i da stavite bocu punu hladne vode ispred ventilatora koji će ju lagano raspršivati.

5. Egipatska metoda

Vjerujemo da ste za nju čuli jer je iznimno popularna, a radi se o tehnici brzog rashlađivanja.

Namočiti dvije plahte u hladnoj vodi i dobro ih istresite da ne budu pune vode. Njima se pokrivajte, a one će vas sigurno rashladiti.

Kako da vam ne bude vruće kad je vani +30 u hladu? Savjeti kojih se treba držati

6. Spustite rolete

Prostorije koje su na sunčanoj strani puno će se prije i zagrijati, pa je važno i tu nešto učiniti. Spustite rolete kako biste spriječili prodiranje sunčevih zraka i topline u prostoriju.

7. Maknite ljubimce iz kreveta

Svi koji spavaj sa svojim psom ili mačkom znaju kako to ugodno zimi može biti jer služe kao „male grijalice“, upravo iz tog razloga im je potrebno zabraniti dolazak na krevet ljeti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo