Psiha

Psiha

Mario Valentić otkriva svojih 5 zdravih navika

Voditelj HealthFit by Mario Valentić otkriva nam koje zdrave navike prakticira svaki dan, a iste preporučuje svima kako bi se osjećali zdravo i sretno.

Ujutro je bitno istegnuti cijelo tijelo i udahnuti dovoljno kisika, dok stres možemo izbaciti pjevanjem pod tušem ili s prijateljima.

1. Jutarnja limunada

Započinjem dan iscijeđenim limunom i mlakom vodom. Uvijek je to 3 dl, a najbolje je ispijati kroz slamku kako se ne bi oštetila caklina. Ovaj napitak je odličan za metabolizam i probavu, ali i detoksikaciju. Osvježava jutro i pruža velike količine vitamina C.

2. Svakodnevni trening

Ujutro se razgibavam te rastežem sve zglobove. Važno je obratiti pozornost na kralježnicu i vratne kralješke. Ravnoteža daha i pokreta je vrlo bitna. Barem triput tjedno radim trening snage kojim održavam snagu i kondiciju mišića te ubrzavam metabolizam kako bi se tijelo očistilo. Također je dobro svakodnevno raditi čučnjeve, trbušnjake i zgibove.

3. Disanje

Svaki dan odvojim barem 5 minuta, sjednem, zatvorim oči te se fokusiram na dah. Ovo je jednaka stvar kao i tjelovježba. Disanjem čistimo toksine te smanjujemo stres. Ovako nešto pokušavam ponoviti više puta na dan, to jest u svakom trenutku kada sam sam i mogu to iskoristiti za sebe. Jednom tjedno si dozvolim izlet u prirodu u dobrom društvu i na svježem zraku.

4. Hodanje

Hodanje je najzdraviji oblik kretanja i osvajanja prostora. Svakodnevno hodam što je više moguće, nekada je to 30 minuta, a ponekad i 3 sata. Naravno, u to se računa i odlazak u brda gdje mogu lagano hodati ili čak planinariti. Uvijek biram hodanje prije trčanja jer ne stvara pritisak na zglobove.

5. Pjevanje i druženje

Smatram kako je za um i tijelo odlično ponekad otpjevati neku pjesmu jasno i glasno iz srca. Tako širimo pozitivnu energiju koja nam se uvijek jednako vrati. Nakon toga se osjećam odlično i smireno. Nekad pjevam u miru pod tušem, a nekad i s prijateljima. Najbolje se opuštam odlaskom u kazalište, na dobar koncert, u kino ili na stand-up komediju. Takva aktivnost potiče našu društvenu vitalnost, ali nas i nevjerojatno opušta.

Foto. Goran Stanzl/PIXSELL

M.S

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo