Psiha

Psiha

Mislite da vodite ljubav rijetko? Evo koliko to u prosjeku rade parovi, mogli biste se iznenaditi…

Shutterstock

Radite to rijetko? Evo što to može značiti.

Kada je u pitanju seksualni život parova, znanost se potrudila i tako došla do točnih podataka. Pa tako na primjer prosječna odrasla osoba se upušta u seksualne odnose oko 54 puta u godini, što bi značilo otprilike 1 put u tjednu. Informacije su to iz studije provedene 2017. godine u magazinu Seksualno ponašanje.

Druga je studija povezala česte odnose sa osjećajem sreće! U rezultatima te studije stoji kako su parovi koji imaju intimne odnose barem jednom tjedno puno sretniji od parova koji to rade nešto rjeđe. Ista je studija pokazala kako više seksa od jednom tjedno ne utječe na bolje raspoloženje, pa ne računajte da će vam seks učiniti ovaj tjedan najsretnijim.

Žene potvrdile: Muževi nam izazivaju više stresa od djece! A kako je kod vas?

“Parovi često čine grešku i žele postići određen broj odnosa u tjednu kako bi se osjećali OK kada je u pitanju njihov seksualni život“, navodi Raffi Bilek, seksualni terapeut te dodaje kako je istina da je normalno ono što je ugodno za vas i partnera.

Ne morate voditi ljubav često ako to ne želite.

Kad prebacite fokus s brojki, shvatiti čete da je dosta faktora koji utječu na to koliko često vodite ljubav, a to mogu biti godine, stil života, zdravlje i naravno kvaliteta odnosa.

“U skoro svim dugotrajnim vezama, određeno zasićenje se javlja nakon dvije ili tri godine veze. Jednostavno je u ljudskoj prirodi da nam nešto postane dosadno, i toga se ne treba sramiti niti ti znači da sa vama nešto nije u redu.“ Ističe dr. Brian Jory, PhD, profesor na sveučilištu Berry.

Vaša želja ovisi i o tome koliko godina imate

Treća je studija otkrila što se događa sa seksualnim odnosima ovisno o životnoj dobi.

Osobe ispod 30 godine vode ljubav otprilike 112 puta u godini, ali ta brojka se smanjuje na 86 puta kad je osoba stara između 30 i 39 godina. Brojka od 69 puta se odnosi na one stare od 40-49, a otprilike 52 puta u godini za parove koji su iznad 50 godina starosti.

Kako vi doživljavate vaš odnos je ključno

 “Nekima to zasićenje znači utjehu i sigurnost. Drugi će tu situaciju doživjeti kao dosadu, ili signal da nisu s pravim parterom i da vezu treba prekinuti.“ dodaje.

9 stvari koje se događaju vašem tijelu ako prestanete uživati u seksu

Na žalost, možete se naći u poziciji kad partner i vi nemate iste želje, ali niste sami u tome. Razgovarajte, ako je potrebno pronađite stručnu osobu s kojom ćete razgovarati. Nikako nije poželjno uspoređivati se sa statistikom.

Na kraju, stručnjaci se slažu da kvalitetan odnos vodi do boljeg seksualnog života, a nikako obratno.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo