Psiha

Psiha

Ne želite se udebljati za blagdane? Nutricionist objašnjava zašto je bolje ne paziti na kilažu u te dane…

Foto: Shutterstock

Iako se tijekom blagdana osjećate kao napuhnuti balon, istina je da do Nove Godine ne dobijete onoliko kilograma koliko vam se čini.

Sudeći prema istraživanju iz 2016. godine objavljenom u New England Journal of Medicine prosječan Amerikanac se tijekom blagdana udeblja za 0,4 posto svoje trenutne težinenavodi bestlifeonline.com

Blagdansko prejedanje: Neka vam oči ne budu gladnije od želuca!

Istraživanje je utvrdilo i kako do debljanja dolazi kroz deset dana nakon Božića, a upravo to je najveći problem jer do kraja blagdana nećete izgubiti kilograme već ćete ih dobiti, a to znači da će se oni vremenom samo nagomilati. 

Nažalost, većina ljudi provede zimu jedući nešto više, a vježbajući nešto manje, kazao je Milton Stokes te predložio nastavak treninga i tijekom zime jer se onda nećete morati ograničavati u hrani tijekom blagdana. 

S druge strane, kako bi se očuvala optimalna tjelesna težina, trebalo bi izbjegavati i grickanje nezdrave hrane nakon blagdana što znači da bi sve ostatke hrane koje poslije Božića još držite u hladnjaku, trebali baciti. 

No, važno je i kako gledamo na hranu, smatra mag. nutr. Bojan Stojnić.

Za razliku od Amerikanaca, koji hranu prvenstveno asociraju sa zdravljem, Francuzi je asociraju s užitkom. Nisam siguran gdje smo mi Hrvati na ovom kontinuumu prehrambene zdravstveno-hedonističke asocijacije, ali činjenica da Francuzi znaju uživati u hrani jedno je od mogućih objašnjenja francuskog paradoksa. Za one koji za njega nisu čuli, francuski paradoks označava činjenicu da usprkos tome što je francuska prehrana bogata zasićenim masnim kiselinama, jednim od glavnih rizičnih faktora za razvoj kardiovaskularnih oboljenja, Francuzi od njih ne obolijevaju koliko bi se očekivalo, kazao je za Ordinacija.hr. 

Francuzi i obrocima pristupaju drugačije te tako nutricionist navodi kako oni odvajaju više vremena za njih, jede se sporije i češće se odvija u društvu

U konačnici, “nemojte pokušavati izgubiti kilograme tijekom blagdana, osim ako znate (ne mislite, nego znate) da imate čeličnu volju jer ste kroz slično već prošli. Posrtaj je više nego vjerojatan, a stvorit će osjećaj krivnje, odrazit se negativno na vaše samopouzdanje, kao i smanjiti vjerojatnost uspješnosti sljedeće dijete”, savjetuje nutricionist.

Uživajte za blagdanskim stolom, pa možda i umjereno pretjerajte, ali ograničite to na zaista posebne dane. Ne dopustite da se dva dana pretvore u dva tjedna. Ne dopustite da se dva kilograma pretvore u pet, a za Božić i Novu Godinu zaboravite na nutritivnu vrijednost hrane i koncentrirajte se na zadovoljstvo koje vam ona pruža. I nikako ne zaboravite blagdanski stol podijeliti s obitelji i prijateljima, zaključio je.

Znamo kako da se ovih blagdana ne udebljate ni jedan kilogram!

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo