Psiha

Psiha

Preteške torbe mogu uzrokovati čak i učestale glavobolje

Brojne studije su pokazale da gotovo svakodnevno žene nose previše stvari u svojim torbama, zbog čega su one logično – preteške

Nošenje preteške torbe može izazvati vrlo neugodne posljedice i nikako banalne. Fizioterapeutkinja Sammy Margot provela je istraživanje na ženama između 21 i 55 godina, a njihove tobre težile su od tri do devet kilograma. Ove težine mogu izazvati bol u donjem dijelu leđa. 
 
Sve što nosimo, nosimo na jednoj strani i naprežemo donji dio leđa koji nije naviknut na taj tip tereta. 

Neočekivana posljedica

Kad nosimo teške torbe, možemo imati i učestale glavobolje. 
Razlog leži u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji dio tijela koji nije naviknut na takav tip tereta. 

Nepravilno nošenje torbe može uzrokovati bolove, ali i razvoj skolioze

Učestale glavobolje

Nuspojava mogu biti i bolovi u leđima i vratu, a neočekivana nuspojava je i – glavobolja. Razlog je taj što su mišići ramena i vrata prisiljeni nositi tu težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja. 
Ako je torba teža od četiri kilograma, najvjerojatnije će vas zaboljeti glava. A nerijetko su bolovi samo na jednoj strani glave. Ako torbu nosite na desnom ramenu, vjerojatno će vas boliti i  ta strana glave. 
Nošenje preteške torbe utječe na prebacivanje ravnoteže tijela na jednu stranu što ometa normalan hod. Dok hodamo, ruke nam se prirodno ljuljaju, a s većom težinom na jednoj strani tijela, utječemo na ravnotežu odnosno narušavamo prirodan stav tijela. 
Teže torbe uzrokuju grčenje mišića na vrhu ramena. U ozbiljnim slučajevima može doći do kočenja gornjeg dijela leđa. Osim toga, opterećuju se i mišići nadlaktice i ramena. 
Foto: Shutterstock
N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo