Psiha

Psiha

Razmišljate o pauzi u vezi? To nije baš uvijek dobra ideja, osim u jednom slučaju…

Pauziranje veze u početnoj fazi označava nekompatibilnost, nezrelost i manjak samokontrole dok bi pauza u dugogodišnjoj vezi, iz koje se razvila obitelj s djecom, mogla biti i dobra ideja.

Psihoterapeut i TV voditelj dr. Jenn Mann pauzu u ljubavnoj vezi ne vidi kao rješenje problema. Pauziranje veze u početnoj fazi označava nekompatibilnost, nezrelost i lošu samokontrolu, navodi za instyle.com.

Zdravu vezu, smatra liječnik, definira zajedničko suočavanje s problemima dok bi idealno rješenje ipak bila suradnja s terapeutom.

Iako pauza možda i može dovesti do nekog dubljeg shvaćanja partnera, ta je pojava ipak predviđena za neke specifične situacije, smatra dr. Mann.

Za sve ostale, suočavanje jednog partnera s drugim putem terapije prva je stanica koja će dovesti do boljeg odnosa, tvrdi. Isto tako, svim parovima preporuča tjedne terapije u trajanju od šest mjeseci na kojima će naučiti kako gledati na vezu drugačije, kako poboljšati komunikaciju i identificirati uzročnike problema. Smatra kako je uvijek dobro imati nekoga tko na situacije gleda objektivno, a to je u ovom slučaju terapeut.

Loša ideja 

Posebne životne situacije zahtijevaju različite pristupe. U nekim je situacijama bolje prekinuti vezu nego uzeti pauzu. Nebrojeno je puta i ovaj poznati psihoterapeut  svjedočio situacijama kada su ljudi uzimali pauzu iz krivih razloga, a najgori je razlog osveta. 

Strah od samoće ili nedostatak hrabrosti za prekid veze također nisu valjani razlozi za pauzu, a samu vezu nikako neće pospješiti.

Ni sebičnost nije razlog za pauziranje veze. Ukoliko je krajnji cilj pronalazak druge osobe ili odgađanje vlastitih problema, možda je bolje umjesto toga vezu prekinuti.

Buran odnos, još burniji prekid! Kako preživjeti prekinutu vezu?

Pauza u ulozi pomoćnika

Uzimanje pauze u nekim situacijama može biti korisno, tvrdi dr. Mann. Dugogodišnje veze iz kojih se razvila obitelj s djecom, a čiji partneri žele izgladiti stvari, dobra su podloga za to. U ovom je slučaju poželjan nedostatak fizičke prisutnosti dok se terapijama i vlastitim promišljanjima radi na poboljšanju veze.

S druge strane, mlade veze ne bi trebale pauzu jer ona u tom slučaju samo označava bijeg od problema, smatra.

“To do” u slučaju pauze

Postavljanje pravila važno je za vrijeme provedeno na pauzi. U početku je bitno postaviti pravila o tome hoćete li ili nećete izlaziti s drugim ljudima, koje informacije ćete podijeliti jedno s drugim, ako se vratite jedno drugom, te jasno i glasno postaviti granice koje ne želite prijeći.

Krajnji bi cilj trebalo utvrditi prije same pauze. On može biti razumijevanje samoga sebe, odgovaranje na pitanje ima li veza budućnost ili iskušavanje samačkog života. U svakom slučaju, druga bi strana trebala znati te ciljeve i posljedično ih dijeliti. Ukoliko je situacija drugačija, pauza možda i nije rješenje, tvrdi dr. Mann.

Definiranje pravila kontaktiranja također igra veliku ulogu, a na vama je da utvrdite hoćete li komunicirati za to vrijeme.  Načini na koje će se komunikacija odvijati (osobno, telefonski, e-mailom) trebali bi znati prije i oba bi se partnera trebala složiti po tom pitanju.

Uzimanje pauze osobna je stvar i takva bi trebala i ostati, a promjena Facebook statusa veze za to će vrijeme rezultirati brojnim pitanjima, mišljenjima drugih i dramom te će u konačnici odnijeti fokus od krajnjeg cilja, očuvanja veze.

Vremenski okvir nakon kojeg na red dolaze razgovori ono je što razlikuje pauzu od prekida. Ukoliko je rezultat pauze želja za još pauze, prekid je ipak bolja odluka, smatra dr. Mann.

Oproštajni seks neće spasiti vezu, a dobra je ideja u samo jednom jedinom slučaju

U konačnici, dr. Mann preporuča zajedničku terapiju prije nego se okrenete pauzi. Smatra da možda čak i čitanje nekih knjiga ili slušanje podcasta može pomoći. No najvažnije je, tvrdi, pustiti partnera ukoliko ne želite biti s njim. Tamo negdje, smatra, možda postoji osoba koja čeka baš tebe ili njega/nju.

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo