Pojam halal na arapskom znači „dozvoljeno“, odnosno „legalno“, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije, odnosno muslimanima.
U zadnjih je nekoliko godina kontrola halal hrane u Europi postala jača nego ikad, a u Hrvatskoj je sredinom 2015. najavljeno kako će Agrokor otvorit klaonicu koja će raditi po halal certifikatu, a Podravka je još 2014. godine dobila isti certifikat.
Pojam halal na arapskom znači „dozvoljeno“, odnosno „legalno“, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije, odnosno muslimanima. Suprotno od halal hrane, tj. kada se radi o onoj nedopuštenoj hrani i nedopuštenom piću – naziva se haram. Je li nešto haram ili halal ovisi o načinu na koji je hrana pripremljena i obrađena, pa je na primjer, priprema rižota sa vinom haram, dok su isti taj obrok bez vina – halal.
Inače je halal hrana dostupna na svim područjima svijeta, a također je prihvatljiva za sve životne dobi i za pripadnike drugih religija, kao što su i sve namirnice zdravstveno ispravne.
No, postoje i oni prehrambeni proizvodi čija je konzumacija potpuno nedopuštena, a to je najprije svinjetina, alkohol i proizvodi pripremljeni od krvi životinja. Nije dopuštena krivo zaklana životinja, odnosno ona životinja koja nije zaklana na šerijatski način, a izgledom se može primjetiti o kojem se mesu radi.
Meso koje se ne smije konzumirati na bilo koji način su:
- svinja i vepar
- psi i životinje mesožderi, poput medvjeda i lavova
- ptice grabljivice, kao što je sokol
- štetočine kao što je štakor ili škorpion
- „životinje“, odnosno kukce koje je zabranjeno ubijati prema islamu – mrave, pčele
- „životinje“, odnosno kukce koji se smatraju odvratnima poput muha i crva
- životinje, tj. reptile koji žive i na obali i u vodi, kao što su žabe i krokodili
- mule i domaće magarce
- sve otrovne i opasne morske životinje
Namirnice koje se ne smiju konzumirati:
- žitarice pripremljene s haram namirnicama, poput alkohola, masti i životinjskog sala
- ekstrakt vanilije jer se priprema koristeći alkohol
- želatina jer je najčešće svinjskog porijekla
- glicerol, mono i diaciglicerol jer su najčešće životinjskog porijekla
Potrošači halal hrane moraju biti upoznati s porijeklom dodataka namirnicama kako bi znali mogu li je konzumirati
Osim toga, zabranjeni su i oni proizvodi koji su tijekom transporta i skladištenja mogli biti u doticaju s zabranjenim namirnicama. Kako bi restoran ili prehrambena tvrtka dobili halal certifikat, moraju se posebno osvrniti i na pripremanje hrane, jer se za pripremu halal hrane trebaju koristiti posebne posude, lonci i pribor kako se halal hrana ne bi kontaminirala. U Hrvatskoj, halal certifikat može se dobiti od Centra za certificiranje halal kvalitete koju je 2010. pokrenula Islamska zajednica u Hrvatskoj.
Znate li tko su fleksitarijanci?
Izaberite i jedno od 5 najzdravijih dijeta za 2016.!
Foto: Shutterstock
G. Horvat