Psiha

Psiha

Vjerovali ili ne, ovo je 7 stvari koje sretni parovi uvijek rade zajedno – a vi?

Shutterstock 613243721

Ovo je sedam jednostavnih koraka koje biste trebali usvojiti ako želite ojačati ljubavnu vezu

Provodite puno vremena s partnerom, ali koliko vremena ustvari provodite radeći stvari zajedno?

U ovim teškim vremenima, nije lako napraviti prostora za kvalitetno provedeno vrijeme, koje može uključivati zajednički obrok ili putovanje za vikend. Na kraju, nije važno što radite već da li to vrijeme koje provodite zajedno stvarno posvećujete jedno drugome?
Zašto je tako? Jer se radi o zajedničkom radu koji je osnova svake veze.

„Timski rad je esencijalni sastojak za održivost veze, posebno one koja dugo traje. On dozvoljava partneru da njeguje zajedničke ciljeve u vezi i da se stvori jedan smisleni zajednički život“, pojašnjava dr. Jenni Skyler, obiteljski terapeut.

Želite naučiti kako provesti kvalitetno vrijeme s partnerom? Stručnjaci otkrivaju kako to možete postići.

1. Ručajte ili večerajte zajedno

Ovisno o vašem rasporedu, nije uvijek logično zahtijevati da svaki obrok jedete zajedno, ali kad god to možete učiniti, pokušajte si dati truda da za istim stolom sjedite za doručak, ručak ili večeru.

“Dijeljenje obroka na kraju dana dopušta partnerima da spontano dožive bliskost, da se povežu nakon napornog dana i vremena koje nisu proveli zajedno“, pojašnjava liječnica.

2. Na spavanje odlazite u isto vrijeme

Naravno da nije uvijek moguće da su isto vrijeme odete u krevet, ali je važno to činiti kad god je moguće. „Jedan partner možda voli čitati do dugo u noć, no sam čin odlaska u krevet u isto vrijeme simbolizira koliko je posebna zajednica u kojoj se nalaze“, pojasnila je dr. Skyler te dodala kako odlazak u krevet u isto vrijeme povećava šanse za seksualnim odnosom, ili barem maženjem prije nego utonete u san.

Nedostaje vam energije i nemate volje za ništa? Ovo su koraci koji će vam pomoći da dočekate proljeće

3. Mazite se svaki dan

Ako ne možete ubaciti u raspored maženje prije spavanja, pokušajte svakog dana to činiti barem 2 minute, a ako niste znali kada dodirujete kožu partnera mozak otpušta oksitocin, hormon koji će vam pomoći da se povežete. Uz to tim činom njegujete intimnost pa stručnjaci preporučuju da vam to pređe u naviku.

4. Organizirajte „spoj“

Čak i ako ste zajedno godinama, ili desetljećima, važno je da nikada ne prestanete izlaziti kao par ili barem organizirati specijalne večere ili ručkove samo za vas dvoje. Puni istraživanja pokazuje kako upravo ta navika povećava zadovoljstvo vezom, ali i seksualnim životom te utječe kao preventivna mjera kada su u pitanju razvodi brakova.
Naravno, odličan je to način i da se zabavite, ponovno otkrijete jedno drugo i maknete se od svakodnevnih aktivnosti.

5. Odite na put

Bilo da je riječ o izletu koji će trajati samo jedan dan ili noć, ili pak vikend, zajednička putovanja i odmori su odličan način da napunite baterije veze, stvorite pozitivne osjećaje i uspomene, pojasnila je Mary Mercer, psiholog. „To će vam maknuti kratko od dnevnih rutina i dati vašoj vezi osvježenje koje će vam dobro doći.

6. Svaki praznik i slobodne dane provodite zajedno

Praznici su posebno vrijeme koje biste trebali provoditi zajedno, kao par. „Važno je naravno obavljati sve dužnosti i obaveze koje imate, ali je isto tako važno planirati zajedničko vrijeme, male rituale, kako biste obilježili to vrijeme koje provodite zajedno.“, naglašava Sherman te dodaje kako će to stvoriti trenutke zajedničke sreće i dati vam nešto čemu ćete se radovati zajedno.

Životne filozofije ovog hollywoodskog ljepotana šokirat će vas, a kaže i da ne zna kako je njegova majka preživjela s njime

7. Slavite male stvari

Ne morate čekati neku posebnu svečanost ili blagdan kako biste slavili svoju vezu ili brak. Dr. Mercer savjetuje kako je zgodno napraviti kalendar gdje ćete označiti datume poput vašeg prvog susreta, datuma zaruka ili vjenčanja, ali i nekih malih trenutaka, poput diplome ili ostvarenja nekog osobnog cilja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo