Zaljubljenost u život

skok, plaza, sreca, veselje, radost

Zaljubljenost u život razlikuje se od pukog nagona za preživljavanjem. Uvjetovana je postojanjem jedne više svjesnosti.

Biti zaljubljen u život znači željeti ga živjeti u stanju sličnom ushićenju; kad je svako iskustvo gotovo ljubavna igra. Srce tad žudi za životom neopisivom željom i energijom. Intelekt je bistar i jasan; nepogrešiv u svom izboru i nepobjediv u igri koju stvara sam za sebe. Ova veličanstvenost unutarnjeg iskustva može se opisati jedino riječima kao što su radost ili sreća. Ipak, pravu puninu daje doživljaj svrhovitosti. Zaljubljenost u život prožeta je smislom, a ne slučajem.

Sve to, sklad osjećaja, bistrina intelekta, ljepota zapažanja i radost djelovanja ima značajan utjecaj na tijelo. Život stvara život, a onaj tko je iznutra zaljubljen u njega, u tijelu osjeća snagu i mladost.

Čovjek zaljubljen u život misli pozitivno, planira veliko, djeluje na osnovi osjećaja, jednostavan je i beskrajno znatiželjan.

Najviše je zaljubljen u život onaj tko u njemu uživa toliko da mu je svaki trenutak ispunjen divljenjem; onaj čija je volja i energija za životom tako velika da će raditi sve, doslovno sve, samo da sudjeluje u najmanjem njegovom očitovanju. Takav će čovjek svaki trenutak doživjeti kao neprocjenjivo blago. Veselit će mu se i diviti. Ushićeno će primati i s jednakim žarom davati. Čovjek zaljubljen u život rijetko će vas zbuniti složenim izjavama ili zagonetnim ponašanjem.

Međutim, stalno će vas zbunjivati svojom otvorenošću. Reći će vam stvari koje i sami znate; bit će jednostavan i izravan. Na taj će vam način pokazati ono očigledno, a opet od vas skriveno. Ono što ne vidi svako oko, a naročito ne ono koje ne poznaje ljubav prema životu. Jer, život treba voljeti da bi ga se zaista poznavalo. Ako smo od njega odvojeni, ako ga ne osjećamo i u njemu ne sudjelujemo, tad ga ni ne poznajemo,ne živimo ga. Živjeti znači sudjelovati, biti zaljubljen i voljeti. Prihvaćati. Doživjeti svijet kakav jest. Bez tumačenja, bez popravljanja, bez procjenjivanja. Da bismo to zaista mogli, moramo biti jednostavni. Takvi su oni, u život zaljubljeni.

 

"Stvaranje sreće", Adrian Predrag Kezele, str 104. i 125.

Dvostruka Duga, Čakovec, 2000.

 Prati nas na Viber Public Chatu!