Psiha

Psiha

Zašto ne možete prestati razmišljati o nekome s kim ste bili samo na par spojeva?

Vrlo poznat scenarij ide ovako: vaš “prijatelj” bio je na nekoliko odličnih “dejtova” i već je u demom nebu, ali dogodi se – prekid. Zapravo ne znamo može li se to uopće nazvati prekidom

Taj “prijatelj” ne može nastaviti sa životom već stalno razmišlja o tome što je pošlo po zlu, čak i mjesecima nakon toga. Pretvara se u psihopata koji stalno “skrola” po Instagram i Facebook profilu te osobe… 

Priznajte si bolnu istinu

Neuzvraćena ljubav tema je brojnih pjesama, romana, ali i kava s prijateljima, a na tu su bolnu temu provedena i neka istraživanja. Jedno koje se uzima za mjerilo svega što ima veze s neuzvraćenom ljubavlju je ono koje su proveli Roy Baumeister i Sara Wotman na tadašnjem Case Western Reserve Universityju, a objavljeno je 1993. Kako piše Vice, proveli su istraživanje na 155 muškaraca i žena od kojih su se čak 98 posto našli u intenzivnoj ljubavnoj priči koja je na kraju brzo splasnula jer je ta ljubav bila jednostrana. 
Znanstvenici su to objasnili vrlo jednostavno: mi sebe smatramo više privlačnima nego što nas drugi zapravo vide, a to nije baš ugodno za priznati si. Dakle, ne možemo procijeniti kada je netko “izvan naše lige”

Je li zaljubljenost oblik ludila?

Klinički psiholozi kažu da je normalno osjetiti prvotni šok i bol zbog odbijanja. Razmišljanje o nekome s kim ste samo par puta otišli na piće ili u kino je puno učestalije no što mislimo, kažu znanstvenici. Mnogi se grčevito drže za nekoga za kog smatraju da je “onaj ili ona prava” i ne žele to samo tako izgubiti. 

Zašto još niste pronašli ljubav svog života? Evo glavnih razloga!

Psihologinja Tanisha M.Ranger za Vice kaže kako su ljudi poznati po tome da imaju problem s nedovršenim stvarima. Pamtimo ono što je nedovršeno više nego završene priče. Kad se jako zaljubimo, promijeni nam se kemija u mozgu koju je nakon toga teško poništiti. Zato dolazi do osjećaja usamljenosti. 

Kada dugotrajne veze prekinu, obično se to događa s vremenom, pa kad stigne kraj, ne šokira toliko, što nije slučaj s kratkim vezama. Kraj nove veze je doslovno rez euforije i zaljubljenosti. 

Na kraju mnogi misle da “nikada neće biti tako sretni kao tada”, kaže to veliko istraživanje iz 1993. Naravno, u velikoj većini vremena to nije istina. Postoji vrijeme koje treba proći, a čak i znanstvenici kažu da vrijeme liječi sve rane. Ne možete nekoga izbrisati iz pamćenja, ali stručnjaci savjetuju da ga izbrišite iz života. Primjerice, s društvenih mreža, zatim iz mobitela i slično… 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo