Psiha

Psiha

Koliko ste bliski s partnerovim prijateljem?

Ako imate naviku povjeravati se prijatelju svog muškarca, znajte kako se ovakva prisnost može loše odraziti na vaš spolni život.

Naime, američki istraživači tvrde kako su sredovječni i stariji muškarci posebno osjetljivi zbog erektilne disfunkcije sve zbog jednog razloga: treće osobe koja je stala između njih i partnerice. No, ovdje nije riječ o nevjeri, nego o prijateljstvu!

Sociolog Benjamin Cornell sa Sveučilišta u Chicagu objasnio je kako prisni odnos između žene i prijatelja njenog partnera narušava privatnost u vezi i oslabljuje autonomiju partnera. Ovo nije toliko rijetko koliko biste mislili – javlja se u čak 25 posto veza!

Udruženi američki sociolozi analizirali podatke 3000 osoba starih između 37 i 85 godina, od kojih je otprilike 33 posto patilo zbog erektilne disfunkcije.

Kada su u obzir uzeli druge faktore koji pridonose spolnoj nemoći, kao što su bolesti srca, starija dob ili šećerna bolest, rezultati su ostali nepromijenjeni: žene koje dominiraju u prijateljstvu s njihovim prijateljima bile su suočene s erekilnom disfunkcijom svojih partnera u većoj mjeri (25 posto). Smatraju kako upravo njihova dominacija narušava partnerovu muškost.

Njihovo je otkriće bitno za razumijevanje načina na koji društvene mreže utječu na naše zdravlje, čemu mnoga istraživanja ne poklanjaju puno prostora. Ukoliko se dogodi, blisko prijateljstvo s partnerovim prijateljima može ostaviti traga na muškom libidu, a oni ponekad ne mogu niti postići orgazam.

Sljedeći put kada se povjeravate bliskom prijatelju svog partnera, zapitajte se gdje je granica i isplati li ju se prijeći, savjetuju američki sociolozi. Studija je objavljena u časopisu American Journal of Sociology.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo