Psiha

Psiha

Riješite test i saznajte jeste li zaljubljeni ili volite

Foto: Shutterstock

Koliko god divan taj osjećaj zaljubljenosti bio, upotpunjen leptirićima u trbuhu i gromkim smijehom i dobrim raspoloženja od jutra do mraka, stručnjaci upozoravaju na oprez. Nitko ne kaže da ne smijete ili ne trebate uživati, ali zaljubljenost će prije ili kasnije proći i doći će vrijeme za ljubav ili za kraj odnosa.

Stručnjaci upozoravaju da se veze naizgled sretnih parova završavaju upravo zato što parovi ne dođu iz stanja zaljubljenosti u odnos koji definiramo kao ljubav. To se pogotovo odnosi na mlade ljude. Oni stariji sve manje vjeruju u pravu ljubav i boje se odbijanja i neuspjeha.

Bolje biti sam nego ponovno patiti

“U dobi kad imate iza sebe životno iskustvo, uistinu se možete upitati ima li još uvijek prave ljubavi? Trebamo se upitati što se to događa nakon adolescentne dobi. Zašto smo manje zaljubljivi, je li to zbog spona koje smo stvorili ili smo ih prekinuli u nekom trenutku pa zbog lošeg iskustva igramo na sigurno pa smatramo da je bolje biti sam nego se zaljubiti i ponovno patiti. Uistinu se nameće bezbroj pitanja na koje bi različiti stručnjaci mogli dati svoju teoriju i obraniti svoje promišljanje”, objašnjava dr. Dubravka Šimunović.

Napominje kako već znamo da postoji razlika između stanja zaljubljenosti i onog stanja koje zovemo ljubav. Bitno je znati ova stanja prepoznati i u skladu s njima ponašati se, odnosno usmjeravati odnos k onome što želimo od njega.

Kako se i dalje ljudi vole?

“Kada promišljam o razlici, prvo mi pada na pamet da je za mene stanje zaljubljenost nešto što karakterizira buru emocija, za razliku od ljubavi koja je puno mirnija po intenzitetu, ali zato puno dulje traje. Ljubav je dinamičan proces. On se definira kao odnos koji je promjenjiv, odnos koji ima svoj rast i razvoj. Kako se osobe mijenjaju, sazrijevaju, tako je i ljubav među partnerima izložena promjenama”, ističe dr. Šimunović i dodaje:

“Postavlja se ipak pitanje kako se te iste osobe, neovisno o svim životnim situacijama, i dalje vole. Odnos među tim osobama s vremenom postaje način na koji su definirale svoje živote. Većina misli o ljubavi može se svesti na jednu izreku – „ljubav donosi ono najbolje u ljudima kao pojedincima“. Da biste otkrili u kakvom ste trenutačno partnerskom odnosu, što od tog odnosa želite i vi i vaš partner te kako se ponašati za dobrobit veze, doktorica Šimunović predlaže kratki oblik samoprocjene kroz koji se možete provjeriti kakav je odnos koji gradite i koliko je on uistinu kvalitetan.

Kako prepoznati radi li se o ljubavi ili zaljubljenosti

Mnogi parovi uistinu su jako nesretni iako ostavljaju sasvim drukčiji dojam. Katkad trebamo razmisliti o tome koliko je doista kvalitetan odnos koji gradimo ili koji traje. Možda u tome pomognu jednostavne upute za samoprocjenu:

  • Provodite li mnogo vremena zajedno?
  • Smijete li se često u prisutnosti partnera?
  • Trudite li se ugađati jedno drugome?
  • Dijelite li probleme u burnim trenucima?
  • Možete li se osloniti na pomoć i podršku partnera?

Ako je većina odgovora negativna, sigurno ste i sami svjesni da to nije ni ljubav, ni zaljubljenost nego možda nešto treće. Uvijek postoji mogućnost za promjenu. Odgovori i hrabrost da se suočimo s činjenicama čine osnovu za stvaranje odlučnosti. Zajednički ciljevi, dijeljenje snova i vrijednosti definiraju dinamiku dobrog ljubavnog odnosa. Michelle Drew, psiholog i psihoterapeut, ističe da uvijek trebamo razlikovati ljubavni interes od interesa požude. Što smo stariji, možemo očekivati da smo zreliji i odgovorniji prema sebi i prema drugima pa čak i onda kad je u pitanju ljubav, ističe dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. v. šk.

Svjedoci smo da se danas događaju vrlo čudne situacije. Prema nekim istraživanjima, svaki drugi brak završava se rastavom. Mladi parovi kao da naglo iz stanja zaljubljenosti – zaluđenosti ne vide i ne pronalaze put do ljubavi.

Zaljubljenost je, rekla bih, stanje koje na prvi pogled izgleda vrlo dinamično iako tome nije tako. Naime, u stanju zaljubljenosti dominira nerealnost odnosa, pa zato u narodu postoji izreka „zaluđen“, što bi trebalo opisati stanje zaljubljenosti.

Fazu zaljubljenosti karakterizira nedostatak povjerenja, odanosti, nedostatak predanosti, nedostatak reciprociteta. Trebamo imati na umu da zaljubljenost nije nužno predigra za ljubav. I onda se postavlja pitanje kako to da se raspao odnos iako su partneri ostavljali dojam zaljubljenog para. Odgovor je jasan – nikada nisu iz stanja zaljubljenosti ušli u odnos koji se definira kao ljubav. Naime, ljubav odlikuje dinamičnost procesa u kojem postoji recipročno dijeljenje emocija, povjerenje i rast odnosa.

Foto: shutterstock

Autor: Maja Posavec

Izvor: Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo