Psiha

Psiha

Što sve može uzrokovati bol tijekom spolnog odnosa

Foto: Shutterstock

Istraživanja u Hrvatskoj i svijetu pokazuju da velik broj ljudi ima seksualnih problema, a jedan od njih je i bol pri spolnom odnosu. Što je uzrokuje?

Gotovo trećina žena i četvrtina muškaraca barem jednom u životu ima neki od seksualnih problema. Jedan od tih problema je i strah od bolnog snošaja.

Uzroci straha od bolnog odnosa mogu biti biti tjelesni i psihički, a manifestiraju se tako da žena prilikom ulaska penisa u rodnicu ne uživa nego joj to izaziva određen stupanj boli. Ovo se može dogoditi ženama u bilo kojoj dobnoj skupini, bez obzira na ranija iskustva.

“Od seksualnih problema i seksualnih poremećaja, kod muškaraca su najčešći prijevremena ejakulacija i smetnje erekcije, a rjeđi su odgođena ejakulacija, te parafilije. Kod žena su najčešći problemi smanjena (ili odsutna) seksualna želja i teškoće u doživljavanju orgazma, a slijede ih vaginizam i dispareunija (bol pri seksualnom odnosu). “, napisao je u svojoj kolumni Goran Arbanas, dr. med., psihijatar i seksualni terapeut.

Mogući uzroci bolnog spolnog odnosa

Nedovoljna vlažnost može biti velik problem, a često je posljedica nedovoljne predigre, i ako se ne radi o menopauzi ili nekom hormonalnom poremećaju, često je razlog psihičke prirode. Uzbuđenost može izostati ako ne osjećamo pretjeranu želju za seksualnim odnosom s partnerom. Pomoć potražite u lubrikantu. Pri prvim spolnim odnosima nakon porođaja treba odabrati položaje u kojima je manja penetracija ili u kojima žena može kontrolirati dubinu penetracije kako ne bi osjetila bol.

Određene pilule, poput onih za visoki krvni tlak i antidepresiva, mogu smanjiti vlažnost rodnice i time učiniti odnos bolnim iskustvom.

Od fizičkih razloga, policistični jajnici su često opravdani razlog strahu da će odnos biti bolan. Žena u ovom slučaju osjeća oštru probadajuću bol tijekom odnosa. Liječite se, a u međuvremenu pronađite položaj koji vam odgovara.

Možda niste pomislili, ali gljivice mogu biti izrazito neugodne. Tijekom odnosa vas može peckati područje vagine, a naknadno ona ostaje crvena i preosjetljiva. Svakako posjetite ginekologa i posavjetujete se o terapiji.

Ako vas peče i osjećate bol na cijelom području prepona te imate stalnu potrebu za uriniranjem, jasno vam je da se vjerojatno radi o upali mokraćnog mjehura. U ovoj se situaciji opet važno konzultirati s liječnikom kako bi vam dao odgovarajuću terapiju.

Strah izaziva napetost zdjeličnih mišića što pojačava osjet boli, bol izaziva dodatan strah i gubitak interesa te tako ulazimo u začarani krug.

Za kraj jedna zanimljivost; seksualna aktivnost – posebice orgazam – može biti okidač glavobolje. Pritom možete osjetiti tupu bol u glavi i vratu koja se pojačava paralelno sa seksualnim uzbuđenje. Također, češće, možete osjetiti naglu, jaku glavobolju netom prije ili tijekom orgazma.

Ana A. 

Ordinacija.hr

Izgubili ste seksualnu želju? Aleksandar Štulhofer savjetuje kako je vratiti!

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo