To što ste doživjeli orgazam ne znači da je seks bio dobar. Želite znati što to znači? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

To što ste doživjeli orgazam ne znači da je seks bio dobar. Želite znati što to znači?

Shutterstock

Sigurno vam je poznata situacija…

Da, postoji i nešto što se zove loš orgazam…

Loš vam je seks sigurno poznata stvar, obično je posljedica umora i stresa ili nedostatka fizičke privlačnosti.

No, sad su znanstvenici identificirali što je to loš orgazam. U novoj studiji objavljenoj u magazinu  Archives of Sexual Behavior, te tamo dali opis ove pojave te dodali koje objašnjenje zašto se loš seks događa.

Što otkriva loš orgazam?

Postoje oni koji nisu uživanje, čak su i neugodni i mogu ostavite jednake posljedice na vašu vezu, seksualnost i psihičko zdravlje. Studija se bazirala na podacima prikupljenim od strane 726 ispitanika.

Žene potvrdile: Muževi nam izazivaju više stresa od djece! A kako je kod vas?

Napominjemo da se ovdje govori o orgazmu kao posljedici odnosa na koje su pristala oba partnera.  

Jedan od razloga koji se u studiji spominje je upustiti se u odnos kako biste izbjegli probleme. Na primjer, ne želite se svađati s partnerom zbog nedostatka seksa, pa ste jednostavno pristali na njega. Orgazam koji uslijedi ne ostavlja osjećaj zadovoljstva jer i za njega niste bili posebno raspoloženi.

Drugi razlog: Osjećate obavezu da ga postignete.

„Istraživanja su pokazala da je osjećaj pritiska da se orgazam mora postići odgovoran za stres i tako dolazi do negativnih emocija“, napisali su autori studije. „Na primjer, muškarci i žene često kažu kako su osjećali obavezu da stupe u odnos i dožive orgazam kako ne bi prema partneru ispali bezobrazni“, dodaju. Drugim riječima, kada je pritisak prisutan, orgazam neće biti toliki užitak.

Drugi razlozi za loš orgazam mogu biti zdravstvene prirode i oni utječu na osjećaj zadovoljstva. Jedan je sudionik izjavio kako  orgazam u takvim situacijama nema istu emotivnu i psihičku komponentu te može biti bolan.

Ponekad je O loš jer među partnerima nema povezanosti, a jedan je sudionik dodao kako je znao koji je cilj te je samo želio sve ubrzati kako bi što prije završilo.

5 zapovjedi za postizanje orgazma (i zašto je poza mačke bitna)

Zaključak bi bio da punu faktora utječe na to hoće li orgazam biti dobar ili loš, a činjenica da ste ga doživjeli ne mora značiti da ste u njemu i uživali.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo