Psiha

Psiha

Top 5 zdravih razloga za seks

Redovito uživanje u “akciji ispod plahte” može pomoći ojačati imunitet, poboljšati kondiciju i osigurati sretan brak.

Ako ste mislili kako je seks koristan samo kao lijepilo koje ojačava vašu vezu, prevarili ste se. On doslovce djeluje poput aspirina, dobrog treninga ili kockice omiljene čokolade!

1. Usrećuje nas

Uslijed uživanja u ljubavi naš mozak otpušta endorfine – hormone sreće koji poboljšavaju raspoloženje, ali i koji su odgovorni za stvaranje dobrog raspoloženja. Endorfini djeluju kao prirodni ublaživači boli, tjeskobe i omogućavaju lakši san.

2. Bilda naš imunitet

U ovo jesensko doba važno je ojačati imunitet kako bismo bili spremni na sezonu prehlade i gripe. Tu nam od velike pomoži može biti seks koji osigurava zavidno fizičko zdravlje. Stručnjaci kažu: vodite ljubav jednom ili dvaput tjedno. Na taj se način povisuje količina antitijela pod nazivom imunoglobulin A ili IgA. Ta vas antitijela mogu zaštititi od prehlada i drugih infekcija.

Potvrđuje to i studija u kojoj je sudjelovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav – jednom ili dvaput tjedno – imali su povišenu razinu IgA od osoba koje su apstinirale ili vodile ljubav manje od jednom tjedno.

3. Pobjeđuje glavobolju

Klasična isprika: “Ne mogu večeras, boli me glava” ne bi smjela više paliti, jer upravo vođenje ljubavi i postizanje orgazma djeluje bolje nego aspirin! Istraživanje provedeno u Njemačkoj sugerira kako seks može djelomično, pa čak i potpuno, riješiti simptome glavobolje i migrene, s obzirom da je glavobolja postala prošlost za više od polovice ispitanika. Studija je objavljena u časopisu Međunarodnog društva za glavobolju.

4. Snizuje tlak

Digli su vam tlak? Nemojte biti bijesni, nego se raspoložite za vođenje ljubavi! Naime, redoviti seks može sniziti sistolički krvni tlak. Ne samo da orgazmi predstavljaju trenutno rješenje za stres, nego se uslijed njih otpušta prolaktin, hormon koji omogućuje opuštanje i lakše tonjenje u san.

5. Sagorijeva kalorije

Naravno da ova računica ovisi o mnogo parametara, poput vaše veličine, intenziteta vođenja ljubavi i položajima, no prosječno gledano trideset minuta seksa sagorijeva više od 85 kalorija. Ako vodite ljubav dvaput tjedno, mjesečno ćete gubiti 850 kcal. Nije loše, zar ne? Seks je, uz to, izvrstan način tjelovježbe. Ako želite iskazati svoje umijeće pod plahtama, pripremite se, jer dobar seks zatijeva i fizičku i psihičku angažiranost.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo