I vaše dijete želi trenirati nogomet? Trener otkriva kako prepoznati i je li talentirano - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

I vaše dijete želi trenirati nogomet? Trener otkriva kako prepoznati i je li talentirano

Među dječjim jesenskim obavezama ove godine gotovo sigurno će se izdvajati jedna vanškolska aktivnost kojoj će se svi veseliti, a to je – treniranje nogometa.

Uspjeh Vatrenih na Svjetskom nogometnom prvenstvu velik je motiv najmlađima da se uključe u ovu aktivnost dok će roditelji biti sretni što im djeca neće toliko vremena provoditi pred televizorom, računalom, mobitelom…

Što nas sve može naučiti igra naše reprezentacije na SP-u?

Nogometom protiv bolesti

“Izniman je značaj ovog uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije iz razloga što se djeca danas sve manje bave tjelesnom aktivnošću, sve više vremena provode pred ekranima, zarobljena u virtualnom svijetu, a i kada se druže, zabava često ima oblik neke grupne “ekranizacije“. Tjelesnom aktivnošću preventivno se djeluje na razvoj potencijalnih kroničnih bolesti kao što su gojaznost, određene vrste raka, dijabetes tipa 2, koronarna arterijska bolest…”, objašnjava Domagoj Francetić, magistar kineziologije i nogometni trener djece mlađih dobnih skupina te dodaje:

Prije i tijekom SP, na TV-u su bili emitirani različiti prilozi vezani uz početke treniranja naših reprezentativaca. Mogli smo primjetiti da su većina njih počeli trenirati u lošim uvjetima za rad (infrastruktura, oprema, educiranost kadrova koji su radili s njima.. ), ali su bili uporni, strpljivi, vjerovali su da će i oni jednog dana biti vrhunski, te su uz malo sreće uspjeli ostvariti svoje snove, a naši mali nogometaši koji tek namjeravaju početi trenirati u njima mogu pronaći istinske idole jer Modrić, Rakitić, Vida, Lovren, Mandžukić, Perišić, Rebić, Badelj…to zaista i jesu.

Domagoj Francetić kaže kako ubrzani tempo života i preopterećenost obavezama na poslu onemogućava roditelje da odgovore na razvojne potrebe djeteta, te stoga tragaju za najboljim programima koji će povećati potencijale njihove djece. 

Roditelji, poštujte odluke trenera

“Značajna je stvar što na području Hrvatske uspješno djeluje mnogo nogometnih klubova u kojima radi sve više školovanih kadrova za rad s djecom, te je nogomet odličan odabir za bavljenje sportom već u dječjoj dobi. Danas gotovo svako naselje ima nogometni klub, pa roditelji ne moraju izdvajati puno vremena za prijevoz djece na treninge i utakmice.

Psihologinja objašnjava zašto smo se svi zaljubili u Šimu Vrsaljka i naše Vatrene

Iako je poželjno da roditelji budu uz dijete na nekoliko uvodnih treninga dok se dijete ne uklopi u novu sredinu, kasnije nema potrebe da budu na svakom treningu kako svojom prisutnošću ne bi opterećivali i sputavali djecu da na terenu pokažu najbolje što znaju. 

Savjet je da dolaze samo na utakmice i natjecanja kako bi svojoj djeci bili podrška te pratili njihov sportski razvoj i napredak. Roditelji su najvažnije osobe u bavljenju sportom njihove djece. Oni trebaju biti podrška svojoj djeci najviše sa psihološkog stajališta, ali ne smiju glumiti trenere s nepotrebnim savjetima. Za uspjeh djeteta u sportu iznimno je važna roditeljska toplina i umjereni nadzor. U praksi često nailazim na roditelje koji su se prije bavili nogometom, bez zapaženih rezultata, pa svoje neostvarene ambicije često pokušavaju ostvariti preko svoje djece, imaju veće ambicije od djeteta i trenera zajedno; ne razumiju da svojim zastarjelim shvaćanjem zapravo štete razvoju svog djeteta, te je ono na natjecanjima pod velikim pritiskom i strahom od neuspjeha. Vrlo je važno uspostaviti uravnotežen, korektan odnos na relaciji dijete sportaš – roditelj – trener. Roditelj bi trebao ostvariti otvorenu komunikaciju s djetetom, koristiti pohvale za trud, rad i napredak svog djeteta, ne samo za uspjeh i pobjedu. Isto tako bi trebao upozoravati na primjereno ponašanje na treninzima i natjecanjima, kao i uvažavati odluke trenera, savjetuje magistar kineziologije.

Kako prepoznati je li dijete talentirano?

A kako znati da je vaše dijete budući Modrić, Mandžukić, Rakitić…? Domagoj Francetić napominje kako se talenat u nogometu može prepoznati već u samim počecima treniranja, u dobi od 6 do 8 godina i to po načinu kako dijete vodi nogometnu loptu, dodaje i prima, te šutira istu. 

Nogometni poučak: Uspjeh stiže kad igramo za druge

“No svima je poznato da je on samo jedan od mnoštva čimbenika (morfološka obilježja, funkcionalno-motoričke sposobnosti, psihološke karakteristike…) koji utječu na konačan rezultat odnosno uspjeh u nogometu. Ukoliko primjetimo da dijete ne posjeduje ranije navedene vještine, roditelj ga ne treba forsirati, već bi mu trebao biti podrška da ne odustane i da nastavi trenirati. Ako mu se ne svidi nogometna igra, savjet je pokušati s treninzima nekog drugog sporta jer je poželjno da djeca u dobi od 6 do 12 godina steknu osnove iz različitih sportova koje će im kasnije biti dobra podloga za sport u kojem će se specijalizirati. Naravno da onu djecu koja posjeduju talenat za nogomet treba i dalje usmjeravati, s vremenom sve intenzivnije, učestalije i usmjerenije trenirati s njima na onim znanjima, sposobnostima i vještinama za koje procjenimo da su im deficitarne u odnosu na njihove vršnjake. Jer bilo bi šteta da se potencijal koji iskazuju od najmlađe dobi za bavljenje vrhunskim sportom ne iskoristi.”

Uloga žrtve: Gdje bi bili Vatreni da su na nju pristali?

Redovitim nogometnim treninzima (3 do 5 puta tjedno) kod djece ćemo značajno ćemo utjecati na:

 • Formiranje navika za redovitom tjelovježbom
 • Usvajanje navika i znanja o pravilnoj prehrani
 • Razgibavanje, opuštanje i jačanje svih mišićnih skupina
 • Razvoj kardiorespiratornog sustava (funkcionalne sposobnosti)
 • Razvoj neuromuskularnih sposobnosti (kvantitativne motoričke sposobnosti – izdržljivost, snaga, brzina i fleksibilnost; 
 • kvalitativne motoričke sposobnosti – ravnoteža, preciznost, agilnost i koordinacija)
 • Redukciju potkožnog masnog tkiva
 • Poticanje na razvoj kreativnosti
 • Stvaranje pozitivne slike o sebi
 • Jačanje samopouzdanja
 • Prevenciju i suzbijanje neprihvatljivih oblika ponašanja
 • Poticanje razvoja svijesti i suosjećanja za potrebe drugih i drugačijih
 • Poticanje samostalnosti u svakodnevnom životu ( briga za sebe, okolinu, razvoj društvenih odnosa)

Uspjeh Vatrenih odlično utječe i na djecu – zbog njih zaboravili na igrice, mobitele…

M. P. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo