Psiha

Psiha

Madeži u dječjoj dobi nisu opasni, ali u ovih 5 slučajeva posjetite dermatologa

Shutterstock

Madeži u dječjoj dobi su općenito bezopasni. Normalno je da se novi madeži pojavljuju na koži tijekom djetinjstva i adolescencije.

Kako dijete raste, madeži rastu proporcionalno rastu tijela. Također je normalno za madeže na dječjoj koži da postaju tamniji ili svjetliji. Madeži u djece mogu posve i nestati. Sve ove promjene su česte i rijetko su znak melanoma.

Zapravo, melanom u djetinjstvu je iznimno rijedak; posebice u dobi do 12 godina. Unatoč toj činjenici, postoje situacije kada je bitno da madeži u djetinjstvu budu pregledani od strane dermatologa.

Imate žute, bijele ili tamnocrvene nokte? Određena boja ukazuje na ozbiljne bolesti

Ovo su promjene koje će vam pomoći da se odlučite odvesti dijete na pregled madeža:

1. Madež koji se mijenja

Normalno je da madeži u dječjoj dobi rastu, postaju tamniji ili svjetliji.

Može biti zabrinjavajuće ako madež raste ili se mijenja u kratkom vremenskom periodu. Isto tako ako madež promjenom postaje drukčiji od ostalih madeža djeteta.  Dermatolozi ovakve madeže koji su drukčiji od ostalih nazivaju „ružnim pačetom“.

Dermatolog bi trebao pregledati svaki madež koji na koži djeteta naglo raste ili se mijenja ili je drukčiji od ostalih.

2. Madeži koji su kupolastog oblika, nazubljenog ruba ili imaju više boja

Ukoliko vidite uzdignuti, okrugli madež na koži djeteta koji je ružičast, crven, smeđ ili taman, vjerojatno se radi o Spitz madežu. To je bezopasan madež koji se obično pojavljuje u dobi između 10 i 20 godina, ali se može vidjeti i ranije.

Iako je Spitz madež posve bezopasan, on može nalikovati melanomu, pa ga je za svaku sigurnost potrebno dermoskopski pregledati i fotodokumentirati kako bi se njegova evolucija mogla pratiti jer Spitz madež u dječjoj dobi najčešće spontano nestane.

Stoga ako Vaše dijete ima uzdignuti, kupolasti madež koji raste ili madež nepravilnog (nazubljenog ruba), različitih boja odvedite ga na pregled.

Prhut – kako je se riješiti na prirodan način? Pomaže aloe vera i ulje čajevca

3. Madež koji krvari

Uzdignuti madeži mogu se lako traumatizirati odjećom i kontaktom, prokrvariti ili postati iritirani. Ukoliko madež krvari bez razloga (bez prethodne traume), potrebno ga je pregledati.

Jednako tako madež koji izgleda kao rana koja ne cijeli također bi trebao biti pregledan.

4. Velik broj madeža

Normalno je za dijete ili tinejdžera da dobivaju nove madeže. Vremenom dijete postaje odrasla osoba i normalan broj madeža na koži odrasle osobe iznosi do 40.

Ukoliko vaše dijete ima više od  50 madeža, trebalo bi biti pod kontrolom dermatologa koji ih prati dermoskopski s fotodokumentacijom.

5. Veliki kongenitalni madež

Najveći broj madeža na koži djeteta su okruglog ili ovalnog oblika veličine do 1 cm u promjeru.

U pojedinim slučajevima djeca se rađaju s velikim, prirođenim (kongenitalnim) madežima koji mogu prekrivati značajnu površinu njihovog tijela. Kongenitalni madeži se vide odmah nakon rođenja ili se pojavljuju ubrzo nakon rođenja.

Postojanje velikog, kongenitalnog madeža povećava rizik nastanka melanoma i preporuka je da se djeca s kongenitalnim madežom redovito kontroliraju jer postojanje velikog kongenitalnog madeža, posebice ako uz njega postoje i manji kongenitalni madeži povećava rizik nastanka melanoma.

Retinol i glikolna kiselina idealni za kožu nakon ljeta – dermatologinja otkriva zašto

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo