Psiha

Psiha

Nesretna adolescentna ljubav može biti vrlo bolno iskustvo!

Kada sam imala 15 godina zaljubila sam se u jednog dečka iz drugog grada. Sjećam se da je taj osjećaj bio toliko jak da sam doslovno po cijele dane znala razmišljati o njemu. Svaka njegova poruka u meni je izazvala buru emocija. Kako smo se zbog udaljenosti mogli viđati samo tijekom školskih praznika, čak sam u jednom periodu razmišljala o tome kako bi se radi njega preselila na drugi kraj Hrvatske. Iako je ta ljubav bila davno i nije opstala, ja je i dan danas pamtim kao da je bilo jučer a sjećanje na nju u meni uvijek izazove onaj glupkasti, stidljivi smiješak.

Vjerujem da će ovaj primjer potaknuti mnoge od vas da se sjete svoje „prve ljubavi“, dečka ili djevojke zbog koje su vam koljena klecala a lice se crvenilo. Iako možda ta ljubav nije završila sretnim brakom, vjerujem da sjećanje na nju zasigurno izazove određene emocije. Većina ljudi upravo u adolescentnom razdoblju proživi svoje najsnažnije ljubavno iskustvo, svoju prvu pravu zaljubljenost. Adolescentna zaljubljenost svakako predstavlja uzbudljivo novo iskustvo kojega ćemo se vjerojatno prisjećati tijekom cijelog svog života.

Važnost romantičnih odnosa u adolescenciji

Adolescenti tijekom svog odrastanja sve više vremena provode s vršnjacima a usporedno sve manje s roditeljima: društvo i prijatelji postaju vrlo važan dio njihovog života. Slično prijateljstvu, romantični odnosi u adolescenciji zadovoljavaju jednu od temeljnih ljudskih potreba: onu za pripadanjem drugom ljudskom biću. Stoga, nije neobično da ih mladi svrstavaju na vrh ljestvice prioriteta. Osim toga doprinose razvoju identiteta mlade osobe, njenog samopoštovanja, učenju socijalnih vještina i uloga, te predstavljaju izvor sreće i zadovoljstva (ukoliko je ljubav uzvraćena). Romantični odnosi adolescenata mnogo su češće izvor snažnih emocija nego što su to odnosi s prijateljima, roditeljima, braćom i sestrama. Imajući to na umu, roditelji bi zaljubljenost svog adolescenta trebali shvatiti ozbiljno, te izbjegavati savjete koji im poručuju kako su još premladi da bi osjećali takve “odrasle” osjećaje, kako odabrana osoba nije za njih i slično.

Ako se prisjetimo vlastitog života i ljubavnih odnosa u tom periodu koji su vjerojatno bili prepuni drame, te koliko je ta “prva ljubav” utjecala na naše svakodnevno funkcioniranje, vjerojatno ćemo lakše razumjeti i naše dijete. Tada ćemo shvatiti da zaista vrijeđamo i omalovažavamo svog adolescenta ako njegove ljubavne jade ili pak ekstaze proglasimo smiješnima, neozbiljnima i nebitnima s obzirom na “prave probleme i život koji ga čeka kad odraste”. Ako uđem u cipele one Kristine od prije 15 godine, vidjet ću da mi je odvojenost od tog dečka zaista teško padala, da sam bila u stanju pomaknuti brda i doline kako bi vidjela. A taj osjećaj je bio sve samo ne nevažan i neozbiljan.

Neuzvraćena ljubav predstavljata bolno životno iskustvo

S obzirom na stilove ljubavi, za adolescentno razdoblje karakteristična je manija – posesivna, nesigurna ljubav, koju obilježava ovisnost o partneru/ici, velike tenzije i napadi ljubomore. U organizmu adolescenta događaju se ogromne kemijske promjene, visoka razina osjetljivosti te potpuna usmjerenost na partnera/icu kao objekt ljubavi. Iz svega navedenog možemo zaključiti kako nije neobično da nesretna adolescentna ljubav može biti vrlo bolna te svakako može utjecati na sva područja svakodnevnog funkcioniranja mlade osobe (školske obaveze, obiteljski odnosi, prijatelji, slobodno vrijeme, izvanškolske aktivnosti…).

Neuzvraćena ljubav može predstavljati jedno vrlo bolno životno iskustvo s mogućim posljedicama kao što su nisko samopoštovanje ili čak razvoj depresivnih simptoma. Također, prekid romantične veze u adolescenciji izazvat će različite posljedice ovisno o tome čemu ga mlada osoba pripisuje. Ukoliko ga pripisuje sebi posljedice prekida bit će značajno nepovoljnije jer ugrožavaju samopouzdanje mlade osobe, te mogu dovesti do razvoja depresivnih i autoagresivnih simptoma.

Iako se roditeljima ponekad čini da svojim adolescentima više ne predstavljaju izvor sigurnosti, istina je da su mnogim mladim ljudima roditelji sigurna baza kojoj se vraćaju u teškim situacijama u koje ubrajamo i prekid romantične veze ili pak nesretnu, neuzvraćenu ljubav. U tom razdoblju vašem djetetu je najviše od svega potrebna podrška, utjeha, ljubav i pokoji savjet od mame ili tate koji su prije xy godina prolazili kroz slično iskustvo – i preživjeli.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo