Noćno i dnevno nekontrolirano mokrenje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Noćno i dnevno nekontrolirano mokrenje

Mokrenje u donje rublje i/ili krevet može biti dnevno, noćno ili stalno. Velika većina djece prvo uspostavi kontrolu nad mjehurom, nakon čega slijedi kontrola nad sfinkterom. Tu vještinu većina djece usvoji do 3. godine. Kada je riječ o nekontroliranom mokrenju, razlikujemo primarnu i sekundarnu enurezu.

Primarna enureza se odnosi na to da dijete nikada nije uspostavilo kontrolu nad mjehurom na dulji period (najmanje 6 mjeseci). Ukoliko dijete ima primarnu enurezu do 5. godine života, to se ne smatra poremećajem budući da uzroci mogu biti genetske prirode. Između 7 i 15 posto djece do sedme godine ima enurezu te je gotovo dva puta učestalija kod dječaka. Mali broj djece ima fizičke probleme poput “preaktivni” mjehur ili urinarne infekcije. Međutim, ukoliko ima poteškoća prilikom mokrenja ili osjeća bol, ako je stalno žedno, ili tijekom dana i noći često mokri, izrazito je važno obratiti se liječniku.

Sekundarna enureza se odnosi na ponovno nekontrolirano mokrenje nakon što je dijete već jednom uspostavilo kontrolu nad mjehurom. Emocionalni stresovi i odgojni postupci kao što su npr. prezaštitnički odgojni postupci ili depresija majke igraju važnu ulogu u nastanku i održavanju simptoma. Također, okolnosti poput odvajanja od roditelja, polazak u vrtić, hospitalizacija, rođenje brata ili sestre, polazak u školu, traumatsko iskustvo (prometna nesreća, gubitak bliske osobe ili kućnog ljubimca, razvod roditelja) pogoduju javljanju sekundarne enureze. Slijede dva primjera koja oslikavaju nastanak sekundarne enureze.

kLara, 6 i pol godina, ove je godine krenula u školu s velikim veseljem. Škola i školski ritam dobro su joj sjeli i s radošću ispunjava svoje obaveze. Uz to, prije pola godine, rodio se mlađi brat kojeg je dočekala sa oduševljenjem. Rado pomaže mami oko kupanja i presvlačenja te je ispočetka djelovalo da Lara sve prihvaća bez ikakvih poteškoća. Međutim, unatoč radosti koju osjeća prema bratu i školi, dogodile su joj se dvije velike promjene u životu uslijed kojih je počela ponovno mokriti u krevet. Brižni roditelji su razgovarali s njom i u tom razgovoru otkrili da bi ponovno voljela biti mala poput mlađeg brata.

Ivan, 4 godine, je s dvije i pol godine naučio koristiti kahlicu za veliku i malu nuždu. Međutim, godinu dana kasnije, ugrizao ga je pas zbog čega je uslijedila hospitalizacija. Bio je nekoliko dana u bolnici, nakon kojih su uslijedili problemi – nije mogao kontrolirati mokrenje, niti po danu niti po noći. Pobjeglo bi mu u šetnji, dućanu, vrtiću… Došlo je do toga da su roditelji počeli mijenjati kompletnu posteljinu nekoliko puta tjedno te ga presvlačiti nekoliko puta dnevno.

Nekontrolirano mokrenje jako utječe na djecu i može ostaviti dugotrajne posljedice na njihovu sliku o sebi, mogu izgubiti samopouzdanje, osjećati sram, tugu, krivnju itd. Zbog toga je vrlo važno adekvatno reagirati na djetetovu enurezu te ga nikada ne kažnjavati zbog toga. Poželjno je slijediti ove upute:

 • ne raspravljajte o mokrenju s drugima u djetetovu prisustvu
 • ne odvikavajte ga silom od nekontroliranog mokrenja
 • zadovoljavajte djetetove emocionalne potrebe, osigurajte mu svoje društvo, naklonost i toplinu
 • neka spava u čistom krevetu, stavite mu šarenu, dječju posteljinu, neka legne u lijepi, vedri krevet; premda vam može biti žao nove posteljine, nemojte ga stavljati u staru posteljinu ili krpe kako se ne bi uništio novu posteljinu; takvim postupcima gotovo da potičemo dijete – kao da smo mu priredili krevet za mokrenje.
 • dobro prozračite sobu u kojoj spava
 • budite strpljivi s njim
 • ne uskraćujte mu tekućinu (navečer neka pije manju količinu)
 • ne kažnjavajte dijete ako se pomokri, niti ga nemojte hvaliti ako ostane suho. Možete se dogovoriti s njim za kalendarić u koji će samo bilježiti uspjeh – to će mu pomoći da održi samopouzdanje i dobru sliku o sebi
 • rasporedite djetetov dan tako da se u igri opusti i razvedri; igra ga može emocionalno smiriti
 • koliko god možete, utječite na obiteljsku atmosferu čineći je prijateljskom, toplom i vedrom; dijete mora zaista osjetiti da se odrasle osobe međusobno razumiju i da su odnosi temelje na međusobnom poštovanju i ljubavi.
 • ne uspoređujte ga s mlađim djetetom; dijete mora osjetiti da ga volimo takvog kakav jest
 • nastojte ne praviti problem zbog toga; nemojte ga ismijavati ili kritizirati pred drugima, nemojte mu prijetiti kaznama, napuštanjem ili naglašavanjem da je drugačiji od ostalih; mirno i bez komentara ujutro operite i potaknite dijete da se presvuče.
 • razni aparati za buđenje, buđenja svakih dva sata itd. neće mnogo pomoći sve dok se ne postigne voljno buđenje
 • ne tražite dijete da vam obeća da se više nikada neće pomokriti za vrijeme spavanja jer ono to ne kontrolira i ne može voljno odlučiti hoće li ili neće to činiti

Ukoliko, nakon primjene ovih savjeta dijete ne prestane nekontrolirano mokriti, a odbačena je mogućnost fizioloških uzročnika, tada se možete obratiti stručnjacima u Centar Proventus. U Centru Proventus moguće je uključiti se u terapiju igrom, vrlo prirodan i za djecu vrlo prihvatljiv način rada. Terapija igrom se pokazala izrazito učinkovitom u tretmanu djece koja su doživjela neki emocionalan stres s kojim se trebaju naučiti nositi kao što je to u primjerima Lare i Ivana.

Više informacija potražite na www.terapijaigrom.hr

Autorica teksta:

Tatjana
Gjurković
, dipl. psiholog

certificirani terapeut
igrom
Centar Proventus (www.centarproventus.hr)
www.terapijaigrom.hr

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo