Psiha

Psiha

Ose i stršljeni najopasniji su u kasno ljeto i jesen – prepoznajte na vrijeme reakciju na ubod!

Shutterstock 1381143569

Posebno moramo biti oprezni ako se radi o ubodu, odnosno ugrizu, u području glave i vrata jer svako oticanje u tom području može dovesti do oticanja dišnih puteva, otežanog disanja i gušenja. U tom slučaju treba hitno potražiti liječničku pomoć.

ORDINACIJA TV: Dijete povraća i ima proljev? Ove odluke nikako ne donosite na svoju ruku!

Ljeti su česti ugrizi insekata posebno na nezaštićenima dijelovima kože i kao reakcija na to obično se javlja blago crvenilo, oteklina i svrbež što u većine djece prolazi bez većih tegoba. Može se već samo s hladnim oblozima smiriti reakcija. No, u neke djece može doći i do alergijske reakcije kada imate jaču oteklinu. Što učiniti i kako reagirati savjetuje dr. med. Tatjana Lesar, spec. pedijatar, uži spec. pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike Helena.

Kada se roditelj treba zabrinuti zbog reakcije?

Ukoliko se, nakon ugriza ili uboda, pojavi veća oteklina te ako se oko otekline počinje stvarati veliko crvenilo znači da je dijete uslijed grebanja najvjerojatnije izazvalo i lokalnu upalu. Takve promjene treba, osim lokalnim kremama koje će smanjiti osjećaj iritacije, liječiti i antibiotskim kremama. Isto tako, treba se zabrinuti ako dođe do uboda u području glave i vrata  jer svako oticanje u području glave i vrata može dovesti do oticanja dišnih puteva, otežanog disanja i gušenja. U tom slučaju treba hitno potražiti liječničku pomoć.

Što je najbolja preventiva?

Ubodi insekata mogu se spriječiti na više načina. Najbolji je način zaštititi kožu odjećom odnosno obućom te kolica ili krevetiće ukoliko dijete popodnevni odnor provodi na terasi, onda ih treba zaštititi mrežama. Na prozore i vrata treba staviti mreže.

Boravite li u prirodi  koristite sredstva za zaštitu od insekata i to isključivo ona namijenjena djeci jer je sastav repelenata za djecu drugačiji od onih za odrasle.

Kako ostati pribran i što odmah treba učiniti kod ugriza zmije, škorpiona…?

Škorpioni u Hrvatskoj nisu otrovni pa se ugriz škorpiona otprilike mjeri kao kada vas ubode osa ili stršljen. No, ukoliko je dijete alergično, što može biti, onda može doći do jake alergijske reakcije. Odmah nakon ugriza treba promatrati lokalnu reakciju kod djeteta. Ako je to samo blaga oteklina i crvenilo, stavljati hladne obloge i ne treba paničariti.

Ako dođe do ugriza zmije odmah što hitnije treba potražiti liječničku pomoć jer svi ovi mitovi o zahvatima koje bi trebalo poduzeti prije nego što dijete dođe do liječnika nisu baš od pomoći. Dijete treba što prije dobiti protuotrov.

Koje opasnosti djeci prijete iz mora i kako treba reagirati?

Meduze se teško uočavaju u moru i opekline su najčešće kod male djece koja borave u pličacima. Bitno je da se što prije s hladnom, morskom vodom ispere to mjesto. Ne uspijete li isprati sve žarnjake, pokušajte npr. drvenim štapićem od sladoleda postrugati ostatak.

Nikako se ne preopruča mjesto opkeline ispirati običnom vodom jer na taj način se još više aktivira otrov i ne preporuča se – što roditelji često rade – trljati mjesto pijeskom s plaže jer na taj način će se žarnjaci još više utrljati u kožu.

Od meduza u pravilu ne ostaju trajne posljedice. Može se djetetu dati antihistaminik u obliku sirupa, može se i lokalno mazati i na taj način će se smanjiti taj osjećaj iritacije. Isto tako pomaže i ocat kod opekline meduze koji neutralizira otrov odnosno žarnjake. Kod susreta s vlasuljom stavite na opečeno mjesto toplu otopinu ili topli kamen ugrijan na suncu jer na taj način će se lakše neutralizirati otrov. Ukoliko niste izvadili sve bodlje, nakon što je vaše dijete stalo na ježinca, moglo bi doći do upalnog stanja. Tada svakako izvadite preostale bodlje da se ne bi ta upala proširala.To se može napraviti s pincetom, a ako nikako ne ide onda se treba potražiti liječnička pomoć.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo