Psiha

Psiha

S djecom u gostima – ovi trikovi olakšat će vam blagdanska druženja

Shutterstock

Bliže se blagdani, a mnogim roditeljima se već diže kosa na glavi kada se samo sjete prijašnjih obiteljskih druženja ili odlazaka u goste koji su bili popraćeni dječjim upornim cviljenjem i ispadima bijesa.

Da bi ove godine to izbjegli, sve što treba napraviti je, pripremiti dijete na nadolazeće promjene. Vjerujem da se velika većina, odraslih voli pripremiti za putovanje ili recimo odlazak na skijanje. Isto to žele i djeca. Žele znati kamo idu, što se od njih očekuje, koja su pravila ponašanja i sl.

Uspjeh Vatrenih odlično utječe i na djecu – zbog njih zaboravili na igrice, mobitele…

Bez straha od promjene

Najjednostavniji način da se to i napravi je da se djetetu jednostavno kaže kamo se ide, tko će tamo biti, te koja su pravila. To će razumjeti i vrlo mala djeca. Kroz govor tijela, glas i mimiku lica roditelja, moći će dobiti opći dojam o onome što ih očekuje i neće osjećati strah i nesigurnost zbog promjene rutine. A već i ptice na grani znaju da je djeci rutina od iznimne važnosti.

Ono što nikako ne treba zaboraviti je, da ako se ide u goste osobama koje nemaju djecu, da im se da do znanja što ih očekuje. Oni naprosto ne znaju da ne mogu očekivati od dvogodišnjaka da, recimo, ne trga latice cvijeća ili da ne gura igračke u zvučnike. Ipak je lakše prilagoditi okolinu djetetu, nego od dvogodišnjaka očekivati, po našim kriterijima, uzorno ponašanje.

Pripazite na djetetov umor

Da bi druženje bilo ugodno i velikima i malima, bilo bi dobro da roditelji obrate pažnju kada dijete počinje pokazivati znakove umora. Odnosno, još bolje, da otiđu na vrijeme kako se ne bi morali boriti s mališanom koji je premoren ili pak ušao u hiperaktivan mod.

Uz ovakvu pripremu za posjete, blagdanska druženja će biti puno manje stresna i užitak za cijelu obitelj.

Odvikavanje od pelena – kada je pravo vrijeme i kako krenuti?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo