Savjeti za roditelje prvašića - ne uspoređujte dijete s drugima i ne očekujte petice

Shutterstock 674372218

Pripremite dijete na početak nastave čestim razgovorom o toj temi.

Pričajte svom djetetu o svojim zabavnim dogodovštinama iz škole, recite mu da će u školi upoznati mnogo novih prijatelja i da će mu biti zabavno, a korisno je i prošetati do škole kako bi dijete vidjelo kako izgleda prostor u kojem će boraviti.

Djeca i slobodne aktivnosti - koliko je previše?

1. Bez straha od škole

Tijekom svih razgovora i kasnije početka nastave, budite staloženi i vedri, nemojte pokazivati da se vi možda pribojavate početka nastave i polaska djeteta u školu. 

Ako vaše dijete vidi naznake nelagode ili straha na vama, to će samo pojačati njegove strahove. Neka stekne dojam da je škola ugodno, zabavno i sigurno mjesto, a polazak u školu razlog za veselje cijele obitelji.

2. Razlog za slavlje

Dobro je osmisliti i malu obiteljsku svečanost kako bi dijete vidjelo da je polazak u školu nešto za proslaviti, umjesto bojati se.

I vaše dijete želi trenirati nogomet? Trener otkriva kako prepoznati i je li talentirano

3. Bez usporedbi, molimo

Nemojte uspoređivati vaše dijete s drugom djecom. Nije potrebno da vaše dijete zna pisati, čitati i računati prije polaska u školu - sve će to učiti u prvom razredu.

Kako da prvi tjedan škole prođe bez muke?

4. Ne očekujte samo petice

Također, nemojte imati pretjerana očekivanja od ocjena koje će vaše dijete dobivati u školi. Uloga škole nije samo obrazovna, već i odgojna, te uključuje i učenje nošenja s neuspjehom, razvijanje odgovornosti i socijalnih vještina, što je u konačnici važnije od samih ocjena.

5. Osmislite svoj ritual

Ako vaše dijete pokazuje znakove prevelikog stresa (plakanje, odbijanje odlaska u školu, odbijanje da se odvoji od vas), osmislite s njim mali "ritual" koji ćete ponoviti svaki dan pri odlasku u školu i kad dočekate dijete ispred škole nakon nastave (recimo, pusa u dlan "za kasnije", nošenje najdraže igračke u školu ili vedri crtež koji su nacrtali roditelji za ohrabrenje...).

Učitelji i stručni suradnici škole tu su da pomogu vašem djetetu. Ne libite se zatražiti pomoć i savjet ako je to potrebno.

Kako s pretilim djetetom razgovarati o hrani

Ivana Delač, prof. psih. i dipl. psih. s dugogodišnjim iskustvom rada u osnovnim i srednjoj školi

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!