Psiha

Psiha

Što biste trebali znati o plijesni na dječjim igračkama

Plijesan ne vreba samo u zidovima kućanstva, te gljivice se nalaze također na gumenim i plastičnim igračkama vaše djece.

Gljivice plijesni nalaze se svuda oko nas, čak i u našim čistim kućama. To također uključuje i sitne čestice plijesni filtrirane kroz naš nosnice dok dišemo te isto tako male količine koje povremeno jedemo u hrani. Moguće je razboliti se od velikih količina toksične plijesni, no u pravilu nas imunološki sustav štiti prilično dobro.

Je li plijesan štetna za djecu?

Guma od koje su dječje igračke uglavnom izrađene, mekana je i prozirna te je vrlo lako moguće da se plijesan ondje nakuplja. Djeca te igračke vole gristi, zato ne čudi da slina može ući unutar, a iz nje se lako razvija plijesan. Kada djeca stisnu te igračke, normalno je da će doći u dodir s gljivicama, no, one u malim količinama nisu opasne za djecu. Naravno, uvijek postoji mogućnost da dijete ima razvijenu alergiju na plijesan ili imunološke nedostatke, pa tek onda nešto takvo može biti štetno. Alergija na plijesan obično zahtijeva duže izlaganje tvari kako bi se razvila, što znači da bi gljivice koje se nalaze na igračkama više mogle štetiti roditelju nego djetetu do dvije ili tri godine. Ako vaše dijete često ima prehlade ili sinusne infekcije možda posrijedi ipak je neka alergija, pa biste trebalo posjetiti doktora.

Kako suzbiti plijesan

Nitko ne želi da mu se djeca igraju igračkama koje neobično mirišu ili su poprimile čudne boje. Ali, rješenje nije u tome da ih bacite. Te igračke trebali biste redovito prati i čistiti, kao i svoj prostor u borbi protiv plijesni. Nakon što ih operete sapunom, deterdžentom i toplom vodom, ostavite ih da se dobro osuše kako se ne gljivice ne bi ponovno stvarale. Isto vrijedi i za igračke u kadi ili tušu te za pseće igračke. Postoje pseće igračke koje služe za držanje hrane. Pažljivo ih isperite i pobrinite se da nema ostataka pseće hrane kako se na tome plijesan ne bi zadržavala.

Kako pazite na zdravlje vaše djece, tako brinite i za njihove najbolje prijatelje, igračke!

Prirodna zaštita od pojave infekcije uha, grla i nosa

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo