Psiha

Psiha

Uz ove savjete vaši najmlađi će zaspati u tren oka

Ponekad je uspavati djecu navečer najteža stvar u danu

Svi roditelji znaju kako ponekad zna biti komplicirano i teško uspostaviti normalnu rutinu spavanja kod djece. To se ne odnosi samo na to da idu spavati u prikladno vrijeme, nego da i ostvare ugodan te kvalitetan san tijekom noći. Stručnjak za san, Dave Gibson, za portal Hello istaknuo je važne savjete koje roditelji trebaju slijediti kako bi djeca bolje spavala. Dovoljno kvalitetnoga sna vrlo je važno za djecu, odnosno razvoj mozga te rast. Nužno je za dobru koncentraciju u školi, ali i za emocionalno zdravlje. Danas je već dobro poznato da brojna djeca, koja nemaju ustaljen ciklus dobroga sna, imaju problema s pretilošću te su manje otporna na razna oboljenja.

Prvo pravilo je da djeca moraju imati primjer, zato se plan spavanja mora odnositi jednako tako i na roditelje.

Teško odgojiva djeca – mit ili istina?

Izbacite svu tehnologiju iz sobe

Možda ovo nije tako lako, pogotovo s tinejdžerima koji se žele dopisivati s prijateljima nakon škole u svojim sobama ili često uče navečer. No, roditelji bi trebali odrediti vrijeme kada sve to prestaje kako bi se tehnologija iznijela iz sobe ili ugasila.

Na ovaj način radite granice i s mlađom djecom, a tinejdžeri su jednostavno spriječeni da se usred noći probude i igraju na mobitelu.

Stvarate li dijete čudovište?

Rutina odlaska na spavanje

Pokušajte svaki dan ići spavati u isto vrijeme kako bi vaša djeca radila isto. Umjesto gledanja televizije zajedno čitajte knjigu ili odigrajte društvenu igru. Mlađoj djeci odgovara rutina tuširanja, čaja ili mlijeka, čitanje knjige i odlazak na spavanje.

Naravno, ne očekujte da će djeca zaspati odmah, uvijek im treba 10 do 20 minuta.

Na moru bez mame i tate: kako odabrati najbolji ljetni kamp?

Pravilna prehrana

Djeca se često žale kako su se previše najela ili su gladni prije spavanja. Ne dopuštajte djeci velike i masne obroke prije spavanja, umjesto toga im dajte laganu užinu kao što su banane ili mlijeko. Ponekad je dosta i čaša vode prije spavanja kako ne bi bili žedni i budili se tijekom noći. Prije svega izbjegavajte bilo kakve proizvode koji sadrže kofein.

Uši – mitovi o malim napastima

Stvorite ugođaj za spavanje

Neka soba bude tamna, unutra tišina i svježina. Kvalitetan madrac je obavezan.

Temperatura neka bude malo hladnija, jer tijelo na taj način shvaća kako nema sunce te je vrijeme za san. No, uvijek imajte deke u blizini ako postane hladnije.

Zamračite prostor, a soba neka bude čista i pospremljena kako bi bilo što manje ometanja (kao što su igračke i sl.).

Što biste trebali znati o plijesni na dječjim igračkama

Budite uporni

Za malu djecu je odbrojavanje do odlaska u krevet vrlo efektivno. Krenite sa 30 minuta prije jer kada dođe do 5 već će se pomiriti s tim da je vrijeme za spavanje. U tom razdoblju uključite sve za što znate da će vaša djeca tražiti – još jednom, kao što su maženja, čitanje priča ili čaša vode. Tako ćete postaviti granice i umoriti djecu do kraja.

Što učiniti kada su druge djevojčice nasilne prema vašoj kćer?

Umorite ih

Bilo kakvo vježbanje i kretanje potiče proizvodnju serotonina koji se kasnije pretvara u melatonon, hormon za spavanje. Što više kretanja umoriti će ih i zbog melatonina će lakše zaspati.

Pobrinite se da sva vježbanja, trčanja i kretanja stanu dva sata prije spavanja kako bi tijelo odradilo svoje

Fotografije djece na internetu – trebaju li se objavljivati?

M.S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo