Psiha

Psiha

Često mijenjate raspoloženje? Ovo je 6 mogućih i iznenađujućih razloga

Shutterstock

Malo letite visoko, ali odmah nakon potpuno mijenjate raspoloženje… Čini vam se da je svaki vaš dana vožnja na ludom vrtuljku…

Jesu li takve promijene normalne? Odgovor je možda –  dokle te promijene ne utječu na vaš život i život osoba koje vas okružuju. Znamo da se većina ljudi odlično osjeća ujutro, nakon čega dolazi do pada energije i negativnih osjećaja oko večeri.

Ponekad promjene raspoloženja mogu biti znak mentalne bolesti, a u tom se slučaju moraju tretirati od strane liječnika.

Za početak, dobro je da sami shvatite zašto dolazi do tog problema

1. Stres i anksioznost

Svaki je dan pun iznenađenja, kako dobrih tako i negativnih i te promjene sigurno utječu na raspoloženje. Ako ste posebno osjetljivi, možete reagirati puno intenzivnije od drugih. Manjak sna potiče stanje stresa pa pokušajte barem dovoljno spavati.

2. Bipolarni poremećaj

Osobama s ovom dijagnozom su dobro poznate promijene raspoloženja, koje su puno intenzivnije nego kod drugih ljudi. Na primjer, sve je super par dana, imate osjećaj da je život jedan veliki tulum, trčite okolo, ne spavate dovoljno i destruktivni ste. To se naziva manična faza. No nije neobično da ta ista osoba drugo jutro ne može iz kreveta ili u njemu ostane 4 dana.

Bez terapije osoba s bipolarnim poremećajem vjerojatno će prolaziti kroz vrlo intetnzivne periode depresije. Ova bolest javlja se i kod muškaraca i kod žena, a u većini slučajeva simptomi se pojavljuju u dobi od 15 do 30 godina. Puno rijeđi slučajevi su oni kod kojih se bolest javila još u djetinjstvu.

Zbog neobične navike Damir Kedžo ne mora kod zubara! Otkrio nam je i svoju najbolju životnu odluku…

3. Depresija

Osoba u depresiji također može doživjeti promjene raspoloženja. Za razliku od bipolarnog poremećaja, kod depresije osjećaj sreće i tuge ne ide do granice manije. Osobe koje su u depresije se češće osjećaju loše ujutro, a raspoloženje im se kroz dan poboljšava. Ako se osjećate tužno, umorno i nemirno već 2 tjedna, vrijeme je da nazovete liječnika.

4. Granični poremećaj ličnosti

Karakteristike ovog poremećaja su neočekivane i intenzivne promjene ponašanja, kao što su agresivnost, depresija i anksioznost. Često se okidači javljaju u komunikaciji s drugim ljudima. Ovi se pojedinci ne snalaze dobro u stresnim situacijama, a često si nanose ozljede kada su uznemireni.

5. ADHD

ADHD karakteriziraju tri temeljna ponašanja – hiperaktivnost, impulzivnost i nepažnja – pri čemu osoba pokazuje sva tri oblika ponašanja ili kombinaciju nekih od njih. Točni uzroci poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću slabo su poznati, no vjeruje se da su simptomi povezani s kemijskom neravnotežom u mozgu.

Promijene raspoloženja, „žešći“ karakter i osjećaj frustracije su simptomi ADHD-a kod odraslih ljudi. Ako ga imate vjerojatno ste nemirni, impulzivni i ne možete se skoncentrirati.

6. Hormonalne promjene

Hormoni su blisko povezani s emocijama, pa kada su oni u neravnoteži moguće je da ćete doživjeti promjene u raspoloženju. Kod žena se to događa najčešće u PMS-u, menopauzi i stanju prije menopauze.

Kod muškaraca je hormonalna slika stabilna do 30-te godine života, kad razina testosterona počinje opadati.

Što možete napraviti?

Kada promjene raspoloženja utječu na vaš posao ili vezu, zakažite sastanak kod liječnika. Neke male promjene, poput uključivanja tjelesne aktivnosti u svakodnevnicu, ili pažljiviji odabir hrane mogu pomoći.

Kako se riješiti dosadnog zubnog kamenca? Uz stomatologa, pomažu i ovi trikovi

Glazba također može podiči raspoloženje, a previše kofeina budi simptome slične anksioznosti.

A. A.

foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo