Psiha

Psiha

Disocijalni poremećaj ličnosti – je li doista preduvjet za zločin?

Shutterstock

Disocijalni poremećaj ličnosti se još zove antisocijalni, a stariji nazivi se doživljavaju pejorativno pa se više ne upotrebljavaju.

Prefiks DIS ili ANTI u nazivu označava osnovno držanje takvog pojedinca u odnosu na socium (društvo), a to je odvojenost ili suprotnost.

Najviše se tu misli na načine shvaćanja moralnih zabrana u društvu i izražavanje emocija.
Za istaknuti je da je taj kao i drugi poremećaji ličnosti dijagnostički konstrukt vezan uz pojavnost, a to su simptomi i znaci, a ne uz uzročnost takvog stanja. Prirodna znatiželja društva, kad se radi o počiniteljima teških zločina, kao da ide s pitanjem “zašto?”, a dijagnozom koja opisuje psihičko stanje pacijenta/počinitelja nismo u mogućnosti na to pitanje preciznije odgovoriti, već tu govorimo o okolnostima.

Postoji nešto veća vjerojatnost da će zločin učiniti netko s takvim poremećajem no ne treba poistovjećivati poremećaj ličnosti ili spominjani manjak empatije sa spremnošću na zločin.

U svakom se slučaju zato uključuju i vještaci kako bi, poštujući specifičnosti pojedinca, pružili pomoć u sudskom procesu. Slično je i s liječenjem takvog poremećaja, teško je, a da bi bilo uspješno ono je uvijek individualno prilagođeno; često je upravo manjkava motivacija pacijenta glavna prepreka, a mogućnost postoji da se vanjskim, obiteljskim ili sudskim mjerama pacijenta privoli liječenju.

Agresivan i bezobrazan stav prema roditeljima u adolescenciji – psihijatar savjetuje kako postupiti

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo