Dobili ste otkaz? Ovi savjeti će vam pomoći da lakše krenete dalje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Dobili ste otkaz? Ovi savjeti će vam pomoći da lakše krenete dalje

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Otkaz u današnje vrijeme za mnoge predstavlja ne samo gubitak posla već i egzistencijalnu ugroženost.

Naravno da je u trenutku saznanja da ostajemo bez posla teško zadržati mir – posebno ako nam je situacija takva da primjerice imamo kredit, živimo sami i/ili nemamo plan B za slučaj otkaza. No, činjenica jest da si u ovakvoj situaciji ne možemo dopustiti predugo tugovanje ili pak nezadovoljstvo – da bi što prije riješili ovaj problem, moramo se i što prije aktivirati.

Nakon tugovanja, krenite u akciju

U aktiviranju nas može usporiti bezvoljnost (zbog trenutne situacije na tržištu rada, gubitka povjerenja u poslodavce i slično) ili pak lošija slika o sebi uslijed otkaza. Kako naše misli utječu na naše postupke i ponašanje, važno je da ove negativne, nepodržavajuće misli izbacimo i zamijenimo ih konstruktivnima.

Otkaz nije naš neuspjeh već samo povratna informacija. Ovisno o razlozima otkaza, može biti povratna informacija nama da nešto trebamo činiti drugačije, postaviti se drugačije u novoj tvrtci, tražiti sigurnije i stabilnije radno mjesto…

Iskreno vjerujem da sve što nam se u životu dogodi – bilo ono dobro ili loše – predstavlja izazov i priliku za nas da naučimo nešto novo iz svake od tih situacija. Hoćemo li nešto naučiti ili ne, to je naš izbor. Ako nam je život već servirao limun, hajdemo vidjeti što se sad može s tim limunom.

Ne prepuštajte se sudbini

Možda u zemlji vlada nepovoljna situacija po pitanju izbora poslova. Ali to nije razlog da u startu odustanemo od potrage i prepustimo se lošoj sudbini. Postoje ljudi koji i uslijed krize pronađu posao i to bez veze. Možda ih je manje, ali oni postoje. Ako mogu oni, zašto ne bi mogli i Vi? Entuzijazam i motivaciju ne možete odglumiti, stoga prije nego krenete na razgovore za posao imajte na umu da će Vas Vaše misli odati – kako one negativne, tako i one pozitivne. A iz pozicije poslodavca priliku će sigurno dobiti entuzijastičan kandidat.

Ukoliko ste bili nezadovoljni poslom, otkaz je prilika da ovog puta na papir stavite što sve želite na novom poslu. Možda u početku nećete biti u poziciji da birate poslove, no uvijek je dobro imati dugoročni plan i ići prema onome što želimo.  Uvijek je lakše reći što ne želimo – no ovaj put se usmjerite na ono što želite. Što Vam je važno u poslu, oko čega ne želite raditi kompromise? Kakav točno posao želite? S kakvim ljudima želite raditi? Koje sve kvalitete posjedujete a koje su neophodne za ovaj posao? Kako još možete pridonijeti da si povećate šanse za taj posao? Kako ćete se angažirati u traženju tog posla? Koji Vam je krajnji rok da dođete do tog posla?

Novi posao je novi početak

I kako je svaki početak neizvjestan i zbog toga zahtjeva fleksibilnost, tako se i prilikom traženja posla treba preusmjeriti na sve resurse koje imate. Možda nešto radite jako dobro (izvan struke) i nikada o tome niste razmišljali kao o dodatnom izvoru prihoda; možda bi se o poslu mogli raspitati kod prijatelja, poznanika; možda bi mogli samoinicijativno otići u tvrtku u kojoj ste oduvijek priželjkivali posao i pitati ih da Vam daju šansu da se zaposlite na bilo kojem radnom mjestu i s vremenom promijenite poziciju ukoliko budu zadovoljni… Izađite iz ustaljenih okvira i sagledajte ovu situaciju iz svih mogućih kuteva.

Asertivno ponašanje – koliko je važno samopouzdanje bez agresivnosti?

I na kraju, okružite se ljudima koji Vas podržavaju, s ljudima koji imaju smisao za humor i koji će Vam pomoći da prevladate ovaj period.

Dakle, ukoliko dobijete otkaz:

  • Dopustite si jedan period žalovanja. U redu je osjećati tugu. Tuga je osjećaj koji se javlja kada nešto ili nekoga izgubimo i potrebno nam je vrijeme da se adaptiramo na novonastalu situaciju.
  • Promislite koje povratne informacije iz tog iskustva možete dokučiti. Postoji li nešto što možete promijeniti na sljedećem poslu.
  • Postavite cilj za novi posao. Vrlo specifično opišite kakav posao želite pronaći.
  • Prije razgovora za novi posao promislite ili napišite svoje prednosti za obavljanje tog posla. Budite besramno neskromni. (Ali realni ☺)

Foto: Shutterstcok

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo