Psiha

Psiha

Isprobajte taktičko disanje! Zaustavlja napad panike i pomaže vojnicima u stresnim situacijama

Shutterstock

Službenici vojske i policije prakticiraju taktičko disanje kada se nalaze u iznimno stresnim situacijama. Vi ih možete koristiti kako biste kontrolirali napade panike i anksioznosti.

Napad panike uvijek stiže nenadano kao rezultat dugotrajnog stresa. Osjetiti da vam srce ubrzano radi, puls se ubrzava, ruke se tresu, ne možete do daha… Pokušavate misliti na bilo što drugo kako bi osjećaj što prije prošao.

Iako nisu ugodna pojava, napadi panike su uobičajeni i postoje stvari koje ih mogu zaustaviti, smatra James Marrugo, psihoterapeut u Koloradu.

Prvi korak koji se treba poduzeti kako bi se zaustavio napad jest njegovo prepoznavanje, kako biste se uvjerili da upravo ne doživljavate srčani udar. Važno je umiriti se, iako to može biti jako teško u ovom trenutku. No, ne mora biti. Marrugo tvrdi da je najvažnije kontrolirati disanje.

“Kad je razina stresa jako visoka, disanje postaje plitko što može pogoršati simptome“, dodaje. Ako naučite kako duboko disati u tim trenutcima, umirit ćete se. Kako biste to postigli, morate koristiti dijafragmu.

Koju od ovih 5 stvari radite kod kuće kako bi očuvali mentalno zdravlje? Jednu, dvije ili?

Dok postoji puno stilova disanja, postoji jedan koji dokazano djeluje, a koriste ga službenici Američke vojske. Radi se o taktičkom disanju. Kako su službenici vojske i policije često u stresnim okruženjima, moraju znati kako se umiriti, a ova im tehnika pomaže da se fokusiraju i kontroliraju emocije, a sve se mora odviti u sekundi.

Kako taktičko disanje djeluje

Jednostavno je za isprobati, a evo kako, korak po korak:

  1. Udahnite polako kroz nos i brojite do 4
  2. Zadržite dah dok brojite do 4
  3. Zrak ispuštajte kroz usta i brojite do 4
  4. Ne dišite 4 sekunde
  5. Ponovite 3- 5 puta i vizualizirajte brojeve dok brojite.

Razlog za vašu anksioznost ne trebaju biti metci da bi ova tehnika upalila. Tko god pati od napada panike ili bilo kakvog stresa može koristiti ovu tehniku za smirivanje i vračanje u fokus, a dokazano je da pravilno disanje djeluje upravo tako.

Ipak, važno je pratit koliko često doživljavate napade panike ili anksioznosti, ako se radi o učestalim problemima, možda je vrijeme da porazgovarate sa stručnjakom.  

Dobili ste otkaz? Ovi savjeti će vam pomoći da lakše krenete dalje

Zapamtite; napadi panike obilježeni su iznenadnim osjećajem straha ili nadolazeće propasti uz snažnu bojazan od ludila i smrti. Iako se radi o intenzivnom iskustvu čiji simptomi se čine iznimno ozbiljnima, oni su u slučaju napada panike preuveličani te ne predstavljaju realnu opasnost po zdravlje.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo