Vrijeme je da svoj sudoku i križaljku zamijenite čašom omiljenog vina. Prema Gordonu Shepherdu s Yalea, okus vina stimulira mozak puno više od primjerice glazbe ili rješavanja matematičkih zadataka
Kada kušate vino, ali profesionalno, to je malo kompliciranije nego samo gutanje vina dok pijuckate s prijateljima. Kušanje vina je kompleksna aktivnost. Treba ga malo promućkati po ustima jezikom, a to je na motoričkoj razini za tijelo vrlo kompleksno, kažu stručnjaci.
Još jedna izlika za čašu vina: Od njega je seks bolji
Mozak stvara okus
Dok molekule stimuliraju okus i receptore za mirise, mozak odradi vrlo tešku “tjelovježbu” kako bi prepoznao sve te signale. Zapravo, Gordon Shephard tvrdi kako ovo uključuje puno više aktivnosti mozga nego bilo koja druga ljudska aktivnost.
Potvrđeno je ono čemu smo se nadali: Crno vino i čokolada usporavaju starenje!
U čemu je stvar? Kad uzmete gutljaj vina, mozak se mora potruditi kako bi stvorio sve te okuse i mirise koji se u njemu nalaze. Slična je situacija i s bojama koje vidimo svaki dan. Molekule u vinu nemaju okus, ali kada stimuliraju mozak, on ga stvara, baš kao i boje, objasnio je znanstvenik.
Foto: Shutterstock
N.C.