Psiha

Psiha

Lako se uzrujate u prometnoj gužvi?

Kasnite na posao, ispred vas je nepregledna kolona automobila, a sa svih strana se novi pokušavaju ubaciti ispred vas. Hoćete li svoju frustraciju izverbalizirati psovkama, vikom i lupanjem volana ili ćete slegnuti ramenima i pojačati pjesmu na radiju?

Ako ste skloniji prvoj soluciji, znajte kako živciranje zbog takvih svakodnevnih “sitnica” može dovesti do mentalnih problema deset godina kasnije. Naime, nisu veliki i bitni događaji u životu jedini koji mogu dovesti do poremećaja zdravlja mentalne prirode, nego naizgled nebitna emocionalna iskustva.

“Način na koji se suočavamo sa svakodnevnim osjećajima bitan je za naše opće zdravlje. Toliko smo fokusirani na dugoročne ciljeve da ne vidimo važnost reguliranja svojih emocija. Mijenjanje načina na koji reagiramo na stres i kako razmišljamo u stresnim situacijama jednako je važno kao I zdrava prehrana ili tjelovježba. Nažalost, ljudi ne doživljavaju probleme mentalne prirode takvima sve dok ne postanu toliko ozbiljni da zahtijevaju profesionalnu pozornost”, objasnila je Susan Charles, profesorica psihologije Sveučilišta Kalifornije, ujedno i voditeljica studije.

Cilj njenog istraživanja bio je ustanoviti nakupljaju li se svakodnevne iritacije kako bi stvorile masu emocija koje predstavljaju kap koja će preliti čašu jednog dana ili nas, s druge strane, čine jačima. Koristeći podatke dviju nacionalnih studija, kalifornijski su stručnjaci ustanovili kako negativni odgovori na svakodnevne stresne situacije, kao što su svađe s partnerom, sukobi na radnom mjestu, čekanje u redu ili čekanje u prometnoj gužvi, dovode do psihološkog distresa ili tjeskobe te poremećaja raspoloženja deset godina kasnije.

… i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo