Psiha

Psiha

Opsesivno-kompulzivni poremećaj

Opsesivno-kompulzivni poremećaj se podjednako pojavljuje u oba spola. Prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti, svrstava se među tzv. anksiozne poremećaje. Prvi simptomi obično se pojavljuju u adolescenciji ili ranoj odrasloj dobi, no mogu se pojaviti i prije. U dobi od 10 do 15 godina dogodi se 31 posto prvih epizoda, a 75 posto razvije se do tridesete godine života.

Što je OKP?

Pokušavajući kontrolirati stalne uznemirujuće misli i osjećaje, pojavljuje se potreba za ponavljanjem postupaka, što prelazi u kompulzivnost. Konstantno ponavljane radnji naziva se kompulzivni ritual. Znanstvenici smatraju da se pojavljuje upravo zbog manjka sigurnosti te se sastoji se od neprimjerenih, katkad i pogrešnih pokušaja povećanja osjećaja sigurnosti. Ljudi sa OKP nisu u stanju kontrolirati ove osjećaje.

Kako ga prepoznati?

  • Pojavljivanje osjećaja nerealnog straha i negativnih misli (strah od prljavštine ili bacila)

  • Ponavljane rituala poput stalnog pranja ruku, otključavanja i zaključavanja vrata, brojanje, sakupljanje nepotrebnih stvari ili konstantno ponavljanje istih koraka
  • Nemogućnost kontroliranja neželjenih misli i ponašanja
  • Nedostatak osjećaja zadovoljstva nakon ponavljanja radnje (tek kratkotrajno zadovoljstvo)
  • Trošenje barem jednog sata na dan na misli i rituale

Kako se lijeći?

Opsesivno-kompulzivni poremećaj je teško stanje da biste se s njim borili sami. Porazgovarajte s liječnikom o svojim simptomima. Obavite potrebne preglede kako bi bili sigurni da neki drugi psihološki problem ne utječe na vaše ponašanje.

OKP se uobičajeno lijeći psihoterapijom, lijekovima ili njihovom kombinacijom. Svatko će reagirati bolje na jednu vrstu terapije, zato porazgovarajte s liječnikom o najboljem tretmanu za vas. Oporavak može biti dug i spor, ali znatno poboljšava kvalitetu života.

A. A.

 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo