Psiha

Psiha

Ovih 11 stvari obavezno napravite ako planirate trudnoću

Foto: Shutterstock

Trudnoća je razdoblje koje u životu svake žene nosi brojna pitanja i nedoumice. Prije odluke i planiranja trudnoće dobro je potražiti savjet ginekologa i slijediti neke od najvažnijih uputa.

Biti odgovoran roditelj znači zajedno s partnerom provesti sve predradnje kako bi začeće, trudnoća i porod ostali u sjećanju kao najljepši period u životu para.

Kako bi vam pomogli da ovaj period u životu protekne u savršenom miru, donosimo vam savjete dr. Sanje Boras, spec. ginekologije i porodništva o radnjama koje je bitno poduzeti prije same trudnoća.

11 savjeta kako se pripremiti za trudnoću

1. Prije pripreme za samu trudnoću potrebno je započeti uzimanje folne kiseline, tri mjeseca prije samog planiranja trudnoće kako bi smanjili rizik defekta neuralne cijevi.

2. Ukoliko žena nije primila cjepivo protiv rubeole svakako se savjetuje cijepiti prije trudnoće.

3. Žene koje primaju terapiju ili se liječe zbog bolesti štitnjače trebaju se javiti endokrinologu kako bi se uskladila terapija vezana za trudnoću.

4. Konzumiranje alkohola i pušenje, ukoliko se planira trudnoća, nije prihvatljivo.

5. Nasljedne bolesti u obitelji ili ako sami bolujete od neke kronične bolesti važan je podatak o kojem trebate obavijestiti ginekologa.

6. Tjelesna težina s kojom žena započinje trudnoću može uvelike otežati tijek trudnoće. Pretile žene imaju povećani rizik za dijabetes i hipertenziju u trudnoći, ali i rizik od prijevremenog poroda.

7. Vaginalne infekcije koje nisu liječene i ukoliko se pravovremeno ne prepoznaju i ne liječe mogu imati ozbiljne posljedice na samu trudnoću poput spontanog pobačaja, prijevremenog poroda i rađanja djeteta niske porođajne težine. Za izbjegavanje svih ovih komplikacija vezanih za trudnoću potrebno je planski prije same trudnoće napraviti ciljane brisove, pa ukoliko postoji kakav uzročnik provesti terapiju. U samoj trudnoći smo
ograničeni i s davanjem određene terapije, a da ne govorimo o komplikacijama koje možemo ovako izbjeći.

8. Zdrava prehrana nezaobilazni je dio pripreme za trudnoću. Prehrana treba sadržavati raznovrsne i zdrave namirnice kao što je voće, povrće, visoke koncentracije omega 3 i 6 masnih kiselina koje su važne za kasniji razvoj ploda.

9. Ako je žena anemična zbog obilnih mjesečnica nužno je izvršiti neke od krvnih pretraga kako bi buduća trudnica prije planiranja trudnoće započela s liječenjem anemije preparatima željeza.

10. Ako imate kućnog ljubimca (mačku) dobro je da o istome obavijestite ginekologa. U tom slučaju ginekolog će uputiti na jednu od krvnih pretraga koja se naziva TORCH. T je kratica za toksoplazmu, O za “other – ostalo” i obuhvaća hepatitis B, parotitis i treponemu, R je kratica za rubeolu, C za citomegalovirus i H za virus Herpes simplex. Tom pretragom se može otkriti postoji li prisustvo infekcije koja bi za budući fetus mogla biti opasna.

11. Obavite kontrolni stomatološki pregled prije planiranja trudnoće kako bi izbjegli eventualne komplikacije tijekom trudnoće.

Dr. sc. Dubravka Šimunović

Foto: Shutterstock

Uživate u bazenu? Pazite da vam zarazne bolesti ne pokvare uživanje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo