Psiha

Psiha

Priča čitateljice: “Otac nas zlostavlja, opsjednut je našim životima”

Foto: Shutterstock

U našoj rubrici Halo, Doktore, čitatelji svakodnevno postavljaju pitanja stručnjacima o problemima koji ih najviše muče. Danas donosimo pitanje vezano za probleme unutar obitelji.

Pitanje čitateljice: Imam 24 godine. Otac oduvijek zlostavlja majku i nas, psihički. Bilo je slučajeva i fizičkog nasilja. Nema prijatelja, opsjednut je našim životima, ima posao. Ja sam završila fakultet prije par mjeseci i doma čekam posao koji bi uskoro trebala počet raditi. Nitko od nas ne smije izaći iz kuće da on ne zna. Nikad nisam sa prijateljicama otišla par dana na more i slično. U sekundi ga uhvatilo ludilo i govori svašta, na rubu fizičkog nasilja. Slabo igdje idem. Majka ga mora obavijestiti gdje ću i s kim i kada se vraćam kući. Odlučila sam prošli vikend otići do mlađe sestre na 2-3 dana u obližnji grad gdje studira. On je meni više puta slao poruke, da sazna s kim sam. Kad sam došla doma, tu večer majci je opsovao najogavnije psovke, bilo je na rubu fizičkog obračuna s njegove strane. Inače bude i puno gorih stvari. Ja i sestra uvijek smo bile kćeri za poželjeti, odlikašice i mirne. Brat je mlađi. Prema sestri nije takav kao prema meni, rekla bih da je opsjednut sa mnom. Napravi problem uvijek u vezi mene iz ničega i često ne priča sa mnom dugo, dugo. Samo moju sliku ima u novčaniku. Ima li ikakav naziv ili način medicinskog rješavanja problema?

Odgovara: Igor Girotto, dr. med., spec. psihijatar

Poštovana, pretpostavljam da pitate za liječenje oca? Ako postoji dobra volja, onda se nađe načina da se nešto ostvari. U uvodu vašeg pitanja kažete da vas on oduvijek zlostavlja. Bojim se da zlostavljač ne mijenja obrasce svog ponašanja ako nije izvana motiviran, uvjetovan ili prisiljen (rješenjem suda, npr.). Ako se i dogodi da sam shvati što radi, vjerujem da može promijeniti svoje ponašanje. Možete li vi to čekati da se eventualno dogodi, ili ćete otići (kao sestra) da vam bude bolje, ostaje na vama. Preporučam da se vi javite nekome na savjetovanje ili psihoterapiju, s obzirom da imate uvid da se nešto dešava što ne bi trebalo biti, kao i da ste dugo “pristajala” na takav život, a čini mi se da i danas niste sigurna da li imate izbora. To je vjerojatno najbolje što možete poduzeti sama.

Ovo su “najčudnija” pitanja postavljena u rubrici Halo, doktore!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo