Psiha

Psiha

Vijest koja nam je trebala: Ponovno gledanje omiljenih serija može vas usrećiti, tvrde znanstvenici

Pa ako znanost kaže, znamo što ćemo raditi ovog vikenda

Danas možete u bilo kojem trenutku posegnuti za daljinskim i pogledati neku stotine novih serija, ili onu koju vam je preporučio kolega ili prijatelj, ali isto tako možete pogledati prvu sezonu nekad davno popularne TV emisije Beverly Hills, 90210 ili Downton Abbey.
Izgleda da često posežemo upravo za starim serijama koje smo davno pratili, a zašto je tako? Ustvari postoji dobar psihološki razlog zašto se stalno vraćamo omiljenim serijama ili filmovima, a sve je objašnjeno u rezultatima studije objavljene 2012. godine u magazinu
Journal of Consumer Research.

Prema podacima, čitanje stare omiljene knjige ili odlazak u kafić kako biste sjeli za isti stol za kojim ste nekad uživali s prijateljima može donijeti čovjeku veliko zadovoljstvo.

Znanost to ovako objašnjava: “Za razliku od motiva za preživljavanje koji pokreću evolucijsku psihologiju, otkriveno je da potrošači koji ponavljaju ugodna iskustva čak i samo jednom, izražavaju i potvrđuju svoja osobna iskustva i posebna značenja koja za njih imaju”, a autori studije su još dodali kako tako reflektiramo prošlost, ili ukratko – gledanje filmova ili serija ponovo nekoliko puta tijekom života je za pojedinca i utjeha i nešto što ga čini sretnim.

Ako učite ove jezike, bit ćete privlačniji suprotnom spolu! I ne, neće vam se baš svi svidjeti

Ponekad nam je potrebno, kako bi se povezali sami sa sobom i onim što smo nekad bili, vratiti se gledanju serija ili filmova, ili čitanju knjiga koje su nas formirale kao osobu. U većini slučajeva, povratak nečemu što nam je dobro znano, poput likova i radnji, ili kafića u kojem svi znaju vaše ime, može donijeti topao osjećaj povezanosti, baš kao što će učiniti i povratak u mjesto gdje smo u djetinjstvu često boravili. Zanimljivo, kako starimo i razvijamo se, iste serije koje smo gledali kada smo bili mladi mogu sada imati potpuno novo značenje i možemo ih interpretirati iz nove perspektive.

U svakom slučaju, ako vas opušta gledanje stare omiljene serije svakih par godina, slobodno se prepustite jer vam čini dobro.

Tko je kriv za vašu nervozu, gubitak kose ili višak kilograma? Evo što ste naslijedili od majke, a što od oca

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo