Želite biti uspješniji na poslu? Sanjarite… - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Želite biti uspješniji na poslu? Sanjarite…

Foto: Shutterstock

Sanjarenje je prirodno stanje uma koje traje samo nekoliko minuta, ali procjenjuje se kako dnevno provodimo prosječno 15 do 30 minuta sanjareći.

Produktivnost i pamćenje

Dok sanjarimo, dijelovi mozga koji zaduženi za rješavanje složenih problema zapravo su puno aktivniji nego prilikom usredotočenosti na obavljanje određenog zadatka, dokazala je studija University of British Columbia

Iako zvuči paradoksalno, sanjarenje zapravo dugoročno može povećati produktivnost. Pomaže boljem funkcioniranju pamćenja i tako povećava radnu sposobnost. Znanstvene studije su dokazale radnu funkciju sanjarenja: kapacitet takozvanog radnog pamćenja veći je u ljudi čije misli češće “lutaju”, a njihovi mozgovi imaju i veću sposobnost suočavanja s hitnim problemima.

Učenje i mudrost

Sanjarenje nije samo bijeg od stvarnosti već uključuje kritičko promišljanje prošlih događaja, što omogućuje savjesnije donošenje odluka u budućnosti. Mozak se tijekom sanjarenja samo prividno odmara no zapravo radi još marljivije. Kratke pauze pri učenju i na poslu pomažu u procesuiranju naučenog, viđenog i obavljenog te će dovesti do bolje izvedbe i usvajanja znanja.

Sanjarenje nam omogućuje “pokuse” za buduće događaje – tako se mentalno pripremamo i popunjavamo rupe u znanju, poboljšavamo vještine u kojima smo slabiji ili određujemo bolju strategiju za uspjeh.

Mentalni i psihološki mir

Karl Jung je koristio metodu aktivne mašte kojom je poticao sanjarenje u pacijenata oslobađanjem osjećaja kroz slobodne vizualizacije koje bi tako pomogle u detektiranju nesvjesnih problema i pomogle u njihovu liječenju.

Sanjarenje ima meditacijski učinak pa oslobađa od napetosti, tjeskobe i strahova. Zamišljanje problematičnih i konfliktnih situacija otvara prostor mašti u potrazi za efikasnim i prihvatljivim rješenjima koja olakšavaju suočavanje sa stvarnim situacijama jednom kada do njih dođe.

Kreativnost i inventivnost

Odvajanjem od stvarnosti odbacuju se sva pravila društva, fizike i funkcioniranja da bi se stvorila vlastita, nova, kreativna i praktična ostvarenja u obliku umjetničkih djela ili inženjerskih izuma. Sanjarenje je veza s nesvjesnom stranom našeg uma i pomaže nam ne samo da se s njom nosimo već je iskoristimo kao povećanje kapaciteta u rješavanju problema i generiranju ideja.

Dok mozak sanjari, prolazi kroz raznolike načine razmišljanja i dolazi do ideja i rješenja do kojih vjerojatno ne bi došao uobičajenim povezivanjem činjenica i znanja.

Pročitajte što bi vam moglo kočiti produktivnost na poslu.

J. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo