Akne, neredovite menstruacije, pojačana dlakavost - simptomi su tzv. hiperandrogenemije, tj. pojačanog djelovanja muških spolnih hormona! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Akne, neredovite menstruacije, pojačana dlakavost – simptomi su tzv. hiperandrogenemije, tj. pojačanog djelovanja muških spolnih hormona!

Objavljeno 16.05.2012.

Kožne promjene

Poštovani,imam 21 godinu i probleme s aknama već 6-7 godina. Uzimala sam Roaccutane godišnje po jednu kuru. Nakon uzimanja lice bi mi se očistilo, ali nakon što sam prestala piti opet bi mi se javilo. I tako godinama, sve do sad dok mi dermatolog nije preporučio da počinjem uzimati kontracepciju zbog mogućnosti policističnih jajnika. Međutim, pokazalo se da nemam taj problem. Osim problema s aknama, muku mučim i s pojačanim dlakama na licu, a prije uzimanja kontracepcije i s neredovitim i bolnim menstruacijama. Ginekologinja mi je prepisala Yaz i sada sam već na sedmoj kutiji, a akne se još uvijek javljaju, pogotovo na području brade i vrata. Isto tako, koža mi je i dalje jednako masna. U čemu je problem? Hoće li mi ta terapija pomoći? Hvala.

Poštovana,sve što ste naveli – akne, neredovite menstruacije, pojačana dlakavost – simptomi su tzv. hiperandrogenemije tj. pojačanog lučenja/djelovanja muških spolnih hormona. Bez brige, ne radi se ni o kakvoj bolesti, to je jednostavno stanje koje treba regulirati. Može, ali i ne mora biti povezano s policističnim jajnicima (kod Vas nije). Savjetujem odrediti status spolnih hormona iz krvi. Vrlo je vjerojatno da niske doze hormona koje se nalaze u Yaz tbl nisu dovoljna doza za Vas. Nakon uvida u status spolnih hormona, bilo bi dobro povećati dozu antiandrogena, tj. preći na druge, “jače” hormonalne (kontracepcijske) tablete. Naravno, samo u suradnji sa svojim ginekologom ili dermatologom ili endokrinologom.