Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Ako je ćelavost prisutna samo u prednjem dijelu vlasišta i/ili na tjemenu, tada se vjerojatno radi o tzv. androgenetskoj alopeciji, tj. muškom tipu ćelavosti koji je genetski predisponiran!

Objavljeno 10.05.2012.

Problematično vlasište

Moj partner ima 26 godina. Počeo je naglo ćelaviti pa smo zabrinuti. Ima genetske predispozicije za ćelavost, ali svejedno mislimo da je rano i naglo. Koristio je nekoliko vichy ampula, no boji se nastaviti jer mu još više opada kosa (nismo sigurni imaju li ampule veze s tim). Njegova liječnica dala mu je samo B-komplekse da pije 3 mjeseca. Mislite li da treba ići na daljne pretrage?

Poštovana,ukoliko je ćelavost prisutna samo u prednjem dijelu vlasišta i/ili na tjemenu, tada se vrlo vjerojatno radi o tzv. androgenetskoj alopeciji, odnosno muškom tipu ćelavosti koji je, istina, genetski predisponiran. U kolikoj će mjeri i kojom brzinom netko ćelaviti, hoće li to biti ranije ili kasnije, također je genetski određeno. No bez obzira na genetiku, ispad vlasi se može bitno usporiti (odgoditi) određenim lokalnim preparatima (poput minoxidil sol.), koji vrlo dobro funkcioniraju pod uvjetom da se koriste disciplinirano. Da bi se vidjeli prvi rezultati terapije, potrebno je i nekoliko mjeseci svakodnevne primjene. Vitamini B kompleksa tu nisu od pomoći.Savjetujem Vam pregled dermatologa, koji će Vas voditi, i koji će, uostalom, ustanoviti radi li se uistinu “samo” o androgenetskoj alopeciji, ili je u pitanju neka druga, koja bi onda zahtijevala i dodatne pretrage.