Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Ginekologija

Anencefalija pripada anomalijama zatvaranja neuralne cijevi

Objavljeno: 16.12.2019.

U trudnoći mi je dijagnosticirana anencefalija. Ginekolog me šalje na genetsko savjetovanje uz koje moram obaviti i kariogram. Zbog čega kariogram? Što ću saznati iz tog testa? U Petrovoj su mi rekli da taj poremećaj nije s ničim povezan, da se to jednostavno dogodilo.

Smješteno u Ginekologija

Anencefalija pripada anomalijama zatvaranja neuralne cijevi. Neki štetan čimbenik se dogodio vrlo rano tijekom prva 3 tjedna nakon začeća. Nije povezana s određenom kromosomskom greškom, već multifaktorski. Zaštitni učinak na pojavu tzv. defekata neuralne cijevi ima uzimanje najmanje 400 mcg aktivnog oblika folne kiseline dnevno. Preporučuje se uzimati 2 - 3 mjeseca prije same trudnoće te tijekom cijelog prvog tromjesečja. Genetsko savjetovanje i određivanje kariograma se preporučuje ako je bilo dva ili više spontanih pobačaja kada se u manjeg broja zdravih parova može pronaći određene pomake u građi kromosoma koji mogu biti povezani sa sponatnim pobačajima. 
Ako ste mlada i zdrava žena, niste imala više pobačaja, ne pušite i ne uzimate nikakve lijekove, uz preventivno uzimanje folne kiseline, vjerujem da možete ostvariti urednu trudnoću.

Slična pitanja