Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Dermatologija

Atopijski dermatitis i terapija kod djeteta

Objavljeno: 28.11.2022.

Dijete od 13 god. ima atopijski dermatitis i koristili smo uglavnom kortikosteroidne kreme. Sad nam je propisana Protopic 0.1% mast. U uputama piše da je ona za adolescente starije od 16 g. pa me zanima da li ju ipak dijete od 13 god. smije koristiti i da li je bolja i učinkovitija od kortikosteroidnih krema? 

Smješteno u Dermatologija

Kao što ste i naveli, u uputstvima o lijeku Protopic (0.1% tacrolimus) mast, navedene su preporuke za korištenje u dobi iznad 16 godina (u dobi izmedu 2-16 godine života preporučuju se koncentracija od 0.03%). No na temelju dosadašnjih kliničkih studija koje su pokazale sigurnost korištenja i kod djece u dobi između 2-16 godine života, liječnik može (ukoliko to smatra potrebnim), propisati i koncentraciju od 0.1% (u linku ispod vam šaljem neke od navedenih studija). 
Tacrolimus (Protopic) je lokalni preparat koji se ujedino i propisuje zato da bi se izbjegle nuspojave dugotrajne upotrebe lokalnih kortikosteroidnih preparata tijekom liječenja kroničnih recidivirajućih bolesti poput atopijskog dermatitisa. U početku je aplikacija Protopic masti svakodnevna, no odmah nakon stabilizacije stanja korištenje je intermitentno, 1-2x tjedno kroz dulji vremenski period kako bi se što dulje održalo postignuto stanje remisije.
Savjetujem redovite kontrole dermatologa kako bi se adekvatno prilagodila dinamika korištenja terapije.
 

Slična pitanja