Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: BCG cjepivo i cijepljenje djeteta – mora li nakon cijepljenja ostati ožiljak i kako znati je li dijete uistinu cijepljeno?

Objavljeno 07.05.2012.

Dječje zdravlje

BCG cijepljenje: 1. da li je moguće da nije cijepljeno dijete u bolnici a da je upisano u knjižicu cijepljenja? 2. ako je cijepljeno da li je moguće da nije odreagiralo na cijepivo (gnojni prištić, ranica, krastica, kuglica) jer nema ožiljka na lijevoj nadlaktici? 3. kako mogu znati da li je cijepivo odradilo ili nije? 4. da li se može dijete cijepiti do 1. g života bez da se ide na neke testove ili se mora čekati osnovna škola kad će biti testirana na tuberkulozu? 5. ako cijepivo nije odreagiralo koje su mogućnosti da se razvije bolest, koji su simptomi, kako spriječiti/zaštititi da do bolesti ne dođe? Unaprijed hvala.

Poštovani,prije samih odgovora na Vaša pitanja samo riječ dvije o BCG cjepivu, jer će kasnija objašnjenja biti jasnija. To najviše upotrebljavano cjepivo u svijetu je ustvari nedovoljno učinkovito. Naime, cijepljenje novorođenčadi ne sprječava ni primarnu infekciju ni reaktivaciju bolesti. Prednost mu je niska cijena i rijetke nuspojave, a najveća vrijednost mu je u prevenciji teških oblika tuberkuloze, tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze. Padom incidencije tuberkuloze u Hrvatskoj 2005 g.dolazi do promjena u kalendaru cijepljenja te se ukida docjepljivanje nereaktora u drugoj godini života i drugom razredu, a s daljim padom incidencije planira se ukinuti i jedino preostalo docjepljivanje u sedmom razredu. Prema preporukama SZO cijepljenje novorođenčadi će se i dalje nastaviti. Nacionalni program borbe protiv TB odvija se prema Strategij i Stop TB u kojem je jedna od mjera i razvoj novih učinkovitijih cjepiva.1. Moguće je iako malo vjerojatno. Cijepljenje novorođenčadi u rodilištima odvija se “skupno”, budući da BCG cjepivo dolazi pripremljeno za više osoba, a vrlo je nestabilno te se mora upotrijebiti u određenom vremenu. Međutim, praksa cijepi i upiši dijete po dijete čini Vašu bojazan praktički nemogućom.2. Moguće je i nije neobično. Prema različitim izvješćima stvaranje ožiljka nakon BCG vakcinacije se kreće u rasponu od 70-90%. To znači da u nekim cjepnim grupama svako treće, a u nekim svako deseto dijete ne razvije ožiljak.3. Stvaranje ožiljka služi kao dokaz da je dijete uspješno cijepljeno. Međutim, može oboljeti i”uspješno cijepljeno dijete”, a s druge strane pojava akcelerirane reakcije u PPD negativnog djeteta bez ožiljka znači da je “cjepivo ipak odradilo svoje”.4. Dijete u prvoj godini života bez ožiljka se može cijepiti i bez prethodnog PPD testiranja.5. Vjerojatnost da će oboljeti dijete od 0-4 god.u Hrvatskoj je 4/100000. TBC kod djece nastaje kapljičnom infekcijom u pravilu unutar obitelji, najčešće od starijih osoba. Simptomi i znakovi su slabo izraženi i podmukli, nejasne dugotrajne temperature, smanjenje aktivnosti ili umor, slabo napredovanje ili gubitak težine i apetita, noćno znojenje. Tipični respiratorni simptomi javljaju se vrlo rijetko. Oko 50% djece je bez ikakvih simptoma. Stoga aktivno traženje, rano otkrivanje, pravilno liječenje i djece i odraslih u njihovoj okolini je najbolji način borbe protiv tuberkuloze.Dr.Ćular.