Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Bolovi koji se šire od grudnog koša do vrata i vratnih živaca, bol u vratu, problemi s ravnotežom, zanošenje – kako si pomoći?

Molim Vas za savjet. Prije 3 godine dijagnosticirana mi je manja dorzomedijalna protruzija diska na torakalnoj kralježnici Th5-TH7. Od tada imam nevjerojatne bolove uz različite intenzitete koji se šire od grudnog koša sve do vrata i vratnih živaca. Prošla sam cijeli niz specijalista koji mi nisu mogli odgovoriti na pitanje uz što su zapravo bolovi vezani. Zanimljivo je da kada sam pod jačim naporom gotovo ništa ne osjećam, dakle bolovi su reducirani. Kada me umjesto grudnog koša boli vrat imam probleme s ravnotežom, zanosi me. Postoje li vježbe ili bilo što čime bih si mogla pomoći?

Hvala Vam na pitanju.Iz pitanja je teško odgovoriti jer ne znam niti Vaše godine, niti Vašu anamnezu, niti niz drugih podataka koji su ključni za liječenje. Dakle, odgovor je s jednog širokog aspekta i ne mora se u potpunosti slagati s Vašim stanjem i smjerom Vašeg liječenja.Dijagnostika koja je učinjena prije tri godine gotovo sigurno ne odgovara Vašem današnjem stanju. Tegobe uzrokovane problemom Th 5 – Th7 segmenta uistinu mogu biti takve kako navodite. Postoji različiti koncept u terapijskom smislu – od terapija, vježbi, masaža, manipulacija, mobilizacija, trakcija i svakakvih načina borbe protiv tegoba. Specijalisti koji su Vas obrađivali očigledno nisu bili dovoljno jasni ukoliko ne znate i nakon tri godine što je problem i kako da se nosite s njim.Bolovi koji su posljedica protruzije diska su uzrokovani – A) diskom (vanjski slijevi diska su inervirani i to je uzrok boli ) ili B) kontaktom diska i neke neurološke strukture (živca ili moždine ). Napominjem da disk nije jedina struktura koja može biti uzrok boli. Bolovi će biti prisutni dok je prisutna hernija, ili duže ukoliko se radi o kroničnoj promjeni na živcu , da malo pojednostavim. Herniju rješavate manipulacijom, mobilizacijom i/ili trakcijom. Tu Vam mnogi specijalisti neće puno pomoći jer Vas dijagnostika neće izliječiti. Radije se obratite fizioterapeutu koji zna provesti navedene procedure. I na kraju – kod takovih tegoba najčešće je potrebno promijeniti način života (ako tri godine bolovi ne prestaju problem je često u pacijentu i načinu života i kretanja (držanja). Dakle, savjete koje dobijete na terapiji morate implementirati u život da bi si pomogli. Ne očekujte da će Vaše probleme riješiti netko drugi. Mi možemo pomoći i izliječiti, ali vi morate provesti prevenciju, a to je ponekad najteže!