Česta upotreba kortizonskih kapljica može dovesti do komplikacija na oku u smislu glaukoma i katarakte, oštećenja na rožnici i češćih virusnih i bakterijskih upala! - Ordinacija.hr

Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Česta upotreba kortizonskih kapljica može dovesti do komplikacija na oku u smislu glaukoma i katarakte, oštećenja na rožnici i češćih virusnih i bakterijskih upala!

Objavljeno 16.04.2012.

Problemi s vidom

Moj problem je alergijski konjuktivitis tijekom proljeća i dijela ljeta, a razlog je pelud i prašina. Moj oftalmolog mi svake godine propisuje kapi deksametazon/neomicin. Dok ih koristim upale nema i stanje je odlično, a kad prestanem kroz 10 dana upala se vrati i tako ih koristim neko vrijeme dok je upala očita i 10-ak dana sam bez njih, cijelo vrijeme tako jer drugačije ne mogu. Zanima me da li mi korištenje kapi kroz par mjeseci na takav način može oštetiti oči i prouzročiti glaukom s obzirom da se to spominje kao mogući "neželjeni efekat" u uputama. Da li mi Vi slučajno možete preporučiti neku alternativu na prirodnoj bazi, bio bih Vam jako zahvalan. Hvala!

Poštovani,Prečesta upotreba kortizonskih kapljica može dovesti do komplikacija na oku u smislu glaukoma i katarakte, te oštećenja na rožnici, češćih virusnih i bakterijskih upala, osobito uzimanje kapi bez kontrole oftalmologa. U akutnoj fazi, dakle, prvi tjedan kad počnu smetnje, indiciran je kortizon. Nakon toga treba koristiti nekortizonske kapljice za alergiju. Trenutno su takve na tržištu OPATANOL i kapaju se 2x dnevno, a mogu se kapati mjesec dana prije pojave simptoma i mjesec do 2 nakon pojave simptoma. Ako imate simptome i sa strane nosa, kapajte u nos Nasonex jer on smanjuje i očne simptome.Srdačan pozdrav.